Hovězí roštěná plněná nádivkou, dušená s cibulí, slaninou, celerem a kořením doměkka.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa (roštěnky) |
50 g | slaniny |
250 ml | černého piva |
1 lžíce | oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
2 ks | cibule |
1 ks | celeru |
strouhaná kůra z 1 citronu | |
pár kuliček pepře | |
pár kuliček nového koření | |
bujón | |
voda | |
sůl | |
Na nádivku: | |
50 g | šunky |
50 g | hub |
25 g | slaniny |
2 ks | sladkokyselé okurky |
1 ks | vařeného vejce |
1 ks | cibule |
1 lžička | sardelové pasty |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme nádivku; na rozpečenou slaninu nakrájenou na kostičky přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, osmahneme, necháme vychladnout, pak přidáme na menší kousky nakrájená vařená vejce, na plátky nakrájené houby, jemně nakrájenou šunku, na kostičky nakrájené okurky, sardelovou pastu a vše promícháme
2. Do špalíčku masa nařízneme kapsu, naplníme nádivkou, zašijeme a osolíme
3. Na lžíci oleje vyškvaříme na proužky nakrájenou slaninu, přidáme oloupané na kolečka nakrájené cibule, očištěný, na proužky nakrájený celer a orestujeme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, kuličky pepře i nového koření
4. Na připravený základ položíme maso, podlijeme polovinou piva, 100 ml vody s rozpuštěným bujónem a dusíme vše zvolna 40 minut, potom maso obrátíme, dolijeme zbývajícím pivem a dodusíme doměkka
5. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, po zapražení podle potřeby nastavíme vodou a vaříme do zhoustnutí.
Podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami.