REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lavaše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Populární chléb východního Středomoří a Kavkazu se tradičně připravoval na stěnách rozpálených hliněných pecí zapuštěných do země. Je podobný tortille nebo indickému chlebu.


Ingredience:
4 šálkyhladké mouky (nebo 2 lžíce hladké a 2 lžíce mouky celozrnné žitné)
1,5 šálkuteplé vody
0,25 šálkupražených sezamových semínek
2 lžícesušeného droždí
2 lžíceoleje
1 lžícecukru
1–2 lžícesoli

Postup:

1. Ve velké míse s teplou vodou necháme rozpustit kvasnice, přidáme sůl a mouku, vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku, hněteme tak dlouho, až je těsto hladké a elastické
2. Z těsta vytvarujeme kouli a necháme ji vykynout (povrch pomažeme olejem a zakryjeme), když asi po hodině nakyne na dvojnásobek, rozdělíme těsto na osm dílů a uválíme tenké placky, které upečeme na pečicím papíru na plechu
3. Placky propícháme vidličkou, zvlhčíme vodou a posypeme sezamem, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C jen asi pět minut
4. Hotové placky jsou suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky, hotové placky ještě můžeme bledší stranou vložit na chvíli pod gril, ale pozor, ať se nespálí
5. Lavaš uchováváme zabalené a poskládané na sebe na chladném suchém místě, před použitím je mírně kropíme vodou.

Doporučení:

Lavaše můžeme podávat jako přílohu k pálivým orientálním pokrmům s omáčkou., také se do nich balí grilované mleté maso …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy