Populární chléb východního Středomoří a Kavkazu se tradičně připravoval na stěnách rozpálených hliněných pecí zapuštěných do země. Je podobný tortille nebo indickému chlebu.
Ingredience:
4 šálky | hladké mouky (nebo 2 lžíce hladké a 2 lžíce mouky celozrnné žitné) |
1,5 šálku | teplé vody |
0,25 šálku | pražených sezamových semínek |
2 lžíce | sušeného droždí |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
1–2 lžíce | soli |
Postup:
1. Ve velké míse s teplou vodou necháme rozpustit kvasnice, přidáme sůl a mouku, vypracujeme tuhé těsto, které přendáme na pomoučenou pracovní desku, hněteme tak dlouho, až je těsto hladké a elastické
2. Z těsta vytvarujeme kouli a necháme ji vykynout (povrch pomažeme olejem a zakryjeme), když asi po hodině nakyne na dvojnásobek, rozdělíme těsto na osm dílů a uválíme tenké placky, které upečeme na pečicím papíru na plechu
3. Placky propícháme vidličkou, zvlhčíme vodou a posypeme sezamem, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C jen asi pět minut
4. Hotové placky jsou suché, mírně nahnědlé a pokryté puchýřky, hotové placky ještě můžeme bledší stranou vložit na chvíli pod gril, ale pozor, ať se nespálí
5. Lavaš uchováváme zabalené a poskládané na sebe na chladném suchém místě, před použitím je mírně kropíme vodou.
Lavaše můžeme podávat jako přílohu k pálivým orientálním pokrmům s omáčkou., také se do nich balí grilované mleté maso …