REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laskonky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další oblíbený zákusek z dob minulých. Laskonky se připravují pozvolným pečením v troubě, po vychladnutí jsou pak plněné hustým máslovým krémem dochuceným griliášem.


Ingredience:
440 gkrystalového cukru
260 gstrouhaného kokosu
210 gbílků
115 gmoučkového cukru
Na krém:
500 mlplnotučného mléka
500 gmásla
100 gkrupicového cukru
75 gškrobu
5 ksvaječných žloutků
Na griliáš:
400 gkrupicového cukru
180 glískových oříšků
20 gmásla
Ostatní:
papír na pečení, cukrářská šablona na laskonky

Postup:

1. Z poloviny cukru připravte rozvar, cukr nasypte do hrnce a zalijte vodou, dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C
2. Do mísy od robota vyklepnete bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat, jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena
3. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem
4. Troubu předehřejte na 200 ºC.
5. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu, šablonu sejměte
6. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte, pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut
7. Připravte krém; mléko dejte vařit, žloutky, pudink a škrob, cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko, promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí, nechejte úplně vychladnout
8. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš. Příprava griliáše:
1. Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C, po upečení a vychladnutí je zbavte slupek
2.  Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel
3. Vsypte k němu oříšky, směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.

Poznámka:

Recept k článku: Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy