REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laskonky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další oblíbený zákusek z dob minulých. Laskonky se připravují pozvolným pečením v troubě, po vychladnutí jsou pak plněné hustým máslovým krémem dochuceným griliášem.


Ingredience:
440 gkrystalového cukru
260 gstrouhaného kokosu
210 gbílků
115 gmoučkového cukru
Na krém:
500 mlplnotučného mléka
500 gmásla
100 gkrupicového cukru
75 gškrobu
5 ksvaječných žloutků
Na griliáš:
400 gkrupicového cukru
180 glískových oříšků
20 gmásla
Ostatní:
papír na pečení, cukrářská šablona na laskonky

Postup:

1. Z poloviny cukru připravte rozvar, cukr nasypte do hrnce a zalijte vodou, dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 °C
2. Do mísy od robota vyklepnete bílky a druhou polovinou cukru a začnete šlehat, jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena
3. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem
4. Troubu předehřejte na 200 ºC.
5. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu, šablonu sejměte
6. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte, pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut
7. Připravte krém; mléko dejte vařit, žloutky, pudink a škrob, cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko, promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí, nechejte úplně vychladnout
8. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš. Příprava griliáše:
1. Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C, po upečení a vychladnutí je zbavte slupek
2.  Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel
3. Vsypte k němu oříšky, směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.

Poznámka:

Recept k článku: Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy