REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laskonky s kávovou nebo kakaovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z pečeného-sušeného těsta, oválky po upečení slepené vždy po dvou kakaovou nebo kávovou náplní.


Ingredience:
330 gcukru krupice
170 gmletých vlašských ořechů, nebo kokosu
100 gpráškového cukru
6 ksvaječných bílků
Na kávovou náplň:
250 gmásla nebo margarínu
150 gkrystalového cukru
2,5 lžícesuché instantní kávy nebo kakaa
3 ksvejce
Ostatní:
vodní lázeň
papír na pečené potřený olejem, forma na laskonky

Postup:

1. Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuhé pěny, necháme trochu vychladnout
2. Kokos nebo ořechy smícháme s práškovým cukrem, směs zamícháme do bílkového sněhu
3. Na opačou stranu plechu (to proto, protože každý plech je jiný a ne vždy nám vyjde šablona) si dáme papír na pečení, který potřeme jenom olejem, položíme šablonu na laskonky a lžičkou klademe kopečky těsta do otvorů, lžící namočenou ve vodě hmotu v šabloně utlačíme, stěrkou stáhneme přebytečné těsto
4. Formu pomalu zdviháme a zároveň poklepáváme, až nám laskonky pěkně vypadnou, postup zopakuzjeme i na druhé straně polechu
5. Troubu vyhřejeme na 130 °C, vložíme laskonky a po cca 15 minutách teplotu snížíme na 80 °C, při pootevřených dvířkách na šířku vařechy pečeme – sušíme 30 minut, nebo podle potřeby, záleží na druhu trouby, když se laskonky odlepují, měli by být upečené
6. Po vychladnutí laskonky slepujeme po dvou kávovým krémem.

Na náplň:
1. V misce nad parou vyšleháme celá vejce s krystalovým cukrem do konzistence sirupu, vychladíme, pak pomalu zapracujeme do rozšlehaného másla, nejlépe pomocí metliček šlehače, který máme zapnutý na nejmenší možnou rychlost
2. Dochutíme kakaem nebo instantní kávou, aby se nám náplň nesrazila, musí mít všechny ingredience přibližně stejnou teplotu a vejce do másla musíme zašlehávat jen po malých částech.

Doporučení:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy