REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laskonky s kávovou nebo kakaovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z pečeného-sušeného těsta, oválky po upečení slepené vždy po dvou kakaovou nebo kávovou náplní.


Ingredience:
330 gcukru krupice
170 gmletých vlašských ořechů, nebo kokosu
100 gpráškového cukru
6 ksvaječných bílků
Na kávovou náplň:
250 gmásla nebo margarínu
150 gkrystalového cukru
2,5 lžícesuché instantní kávy nebo kakaa
3 ksvejce
Ostatní:
vodní lázeň
papír na pečené potřený olejem, forma na laskonky

Postup:

1. Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuhé pěny, necháme trochu vychladnout
2. Kokos nebo ořechy smícháme s práškovým cukrem, směs zamícháme do bílkového sněhu
3. Na opačou stranu plechu (to proto, protože každý plech je jiný a ne vždy nám vyjde šablona) si dáme papír na pečení, který potřeme jenom olejem, položíme šablonu na laskonky a lžičkou klademe kopečky těsta do otvorů, lžící namočenou ve vodě hmotu v šabloně utlačíme, stěrkou stáhneme přebytečné těsto
4. Formu pomalu zdviháme a zároveň poklepáváme, až nám laskonky pěkně vypadnou, postup zopakuzjeme i na druhé straně polechu
5. Troubu vyhřejeme na 130 °C, vložíme laskonky a po cca 15 minutách teplotu snížíme na 80 °C, při pootevřených dvířkách na šířku vařechy pečeme – sušíme 30 minut, nebo podle potřeby, záleží na druhu trouby, když se laskonky odlepují, měli by být upečené
6. Po vychladnutí laskonky slepujeme po dvou kávovým krémem.

Na náplň:
1. V misce nad parou vyšleháme celá vejce s krystalovým cukrem do konzistence sirupu, vychladíme, pak pomalu zapracujeme do rozšlehaného másla, nejlépe pomocí metliček šlehače, který máme zapnutý na nejmenší možnou rychlost
2. Dochutíme kakaem nebo instantní kávou, aby se nám náplň nesrazila, musí mít všechny ingredience přibližně stejnou teplotu a vejce do másla musíme zašlehávat jen po malých částech.

Doporučení:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy