REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laskonky s kávovou nebo kakaovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký dezert z pečeného-sušeného těsta, oválky po upečení slepené vždy po dvou kakaovou nebo kávovou náplní.


Ingredience:
330 gcukru krupice
170 gmletých vlašských ořechů, nebo kokosu
100 gpráškového cukru
6 ksvaječných bílků
Na kávovou náplň:
250 gmásla nebo margarínu
150 gkrystalového cukru
2,5 lžícesuché instantní kávy nebo kakaa
3 ksvejce
Ostatní:
vodní lázeň
papír na pečené potřený olejem, forma na laskonky

Postup:

1. Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuhé pěny, necháme trochu vychladnout
2. Kokos nebo ořechy smícháme s práškovým cukrem, směs zamícháme do bílkového sněhu
3. Na opačou stranu plechu (to proto, protože každý plech je jiný a ne vždy nám vyjde šablona) si dáme papír na pečení, který potřeme jenom olejem, položíme šablonu na laskonky a lžičkou klademe kopečky těsta do otvorů, lžící namočenou ve vodě hmotu v šabloně utlačíme, stěrkou stáhneme přebytečné těsto
4. Formu pomalu zdviháme a zároveň poklepáváme, až nám laskonky pěkně vypadnou, postup zopakuzjeme i na druhé straně polechu
5. Troubu vyhřejeme na 130 °C, vložíme laskonky a po cca 15 minutách teplotu snížíme na 80 °C, při pootevřených dvířkách na šířku vařechy pečeme – sušíme 30 minut, nebo podle potřeby, záleží na druhu trouby, když se laskonky odlepují, měli by být upečené
6. Po vychladnutí laskonky slepujeme po dvou kávovým krémem.

Na náplň:
1. V misce nad parou vyšleháme celá vejce s krystalovým cukrem do konzistence sirupu, vychladíme, pak pomalu zapracujeme do rozšlehaného másla, nejlépe pomocí metliček šlehače, který máme zapnutý na nejmenší možnou rychlost
2. Dochutíme kakaem nebo instantní kávou, aby se nám náplň nesrazila, musí mít všechny ingredience přibližně stejnou teplotu a vejce do másla musíme zašlehávat jen po malých částech.

Doporučení:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy