REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lasagne plněné masovo-rajčatovou směsí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těstovinové pláty, tzv. lasagne, zapečené v troubě proložené masovo-rajčatovou směsí a sýrovým bešamelem.


Ingredience:
12-15 ksplátů lasagní
500 gmleté vepřové plece
500 gpasírovaných rajčat
2 lžíceolivového oleje
1-2 lžičkycukru
1 lžičkasušeného oregána
1 lžičkasušené bazalky
1/2 lžičkysušeného tymiánu
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
pepř
sůl
Na sýrový bešamel:
500-700 mlmléka
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
100 gnastrouhané goudy
1/2 lžičkymuškátového květu
špetka bílého mletého pepře
sůl
A ještě:
100 gnastrouhaného parmazánu na zapečení
1 lžíceolivového oleje na vymazání pekáčku

Postup:

1. Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět, pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne
2. Přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí, podle potřeby dochutíme solí či cukrem
3. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku
4. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, na mírném ohni, za častého míchání, necháme provářet cca 30 minut
5. Nakonec přidáme na jemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit, podle potřeby přidáme mléko
4. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem
5. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin, nahoře by měla být masovo rajčatová směs, tu zasypeme parmazánem
6. Zapékáme v troubě na 180 °C cca 20-30 minut
7. Pak necháme ve vyplé troubě ještě 15 minut „dojít“.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy