REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Labužnický zajíc na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po porcích upečený slaninou prošpikovaný zajíc, servírovaný se smetanovou omáčkou, brusinkami, citronem a knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého zajíce připraveného ke kuchyňské úpravě
1 kscitrónu
2 kscibule
250 mlsmetany
1 lžíceocta
300 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
20 gmouky
20 gmásla
černý mletý pepř
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
olej
cukr
sůl
Na ozdobu:
brusinky
kolečka citrónu

Postup:

1. Očištěného, odblaněného zajíce naporcujeme a prošpikujeme ho klínky slaniny, maso solíme a okořeníme pepřem
2. Staršího (tužšího zajíce) raději necháme v marinádě nebo mořidle 2-3 dny odležet
3. Zajíce zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, maso vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián, nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
4. Vše na pánvi zastříkneme octem, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou, vložíme zpět opečené maso, pokrm osolíme, přiklopíme a pečeme doměkka, během pečení zajíce podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem
5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, měkké maso vyjmeme, základ zahustíme jíškou, dobře vše rozšleháme nejlépe ručním tyčovým mixérem a povařím asi 15 minut
6. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem a solí, zjemníme smetanou a ještě krátce provaříme
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník s malými oky a porce zajíce v ní již jen krátce prohřejeme
8. Jednotlivé porce králíka servírujeme přelité omáčkou a ozdobené plátky citrónu a brusinkami.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat – výběr TOP receptů!

TOP výběr vyzkoušených receptů na zpracování čerstvých rajčat z naší kuchařky ReceptyOnLine.cz. Osvědčené recepty na skvělé pochutiny z rajčat, které možná znáte, ale jiné určitě neznáte! Inspirujte se našimi recepty na zralá, ale i nezralá rajčata, jistě vás nějaký náš recept zaujme. A pokud ho zařadíte mezi oblíbené recepty do své kuchařky, budeme jen rádi. Stačí kliknout a otevře se vám naše malá rajčatová kuchařka. :)

číst dále ...

Zužitkování rajčat na zimu

Rajčata patří, nejen pro svoji chuť, k nejoblíbenější zelenině alespoň u nás, v Česku. Svědčí o tom i název rajská jablka. Z červených rajčat připravujeme různé sterilované výrobky, patří mezi ně kečupy s různými příchutěmi, rajské protlaky přírodní i ochucené. Každý asi zná klasickou rajčatovou šťávu, sterilovaná rajčata ve sladkokyselém nálevu (vyzrálá s tvrdou slupkou, nebo rajčata zelená), nebo jen sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě (krájená přezrálá, oloupaná), dále sterilované lečo, chutney (čatní) jako příloha k masitým pokrmům. Skvělé jsou z rajčat i různé omáčky, například ty na těstoviny, pikantní zeleninové hořčice a dokonce i marmelády a džemy. Známé jsou i recepty na zelená, proslazená rajčata jako kompot, který připravovali již naše babičky. Stále více oblíbená jsou sušená rajčata. Rajčata lze na zimu i zamrazit. Podrobný výčet možností a nápadů, jak zpracovat rajčata na zimu, najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Češi jsou při placení spropitného zaokrouhlovači. Průměrné dýško je 23 korun

Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že Češi jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by dýško dávali jasným procentem z útraty, například deset či patnáct procent. V tomto roce činila průměrná výše peněz od cesty přes dovoz 23 korun, což je průměrně asi jen pět procent z výše objednávky. Negativní vliv na výši spropitného má i zdražování.

číst dále ...

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem? Pálí čabajka? A uherák? Co dávají v Maďarsku na langoš? V čem spočívá kouzlo tokajského? A co s tím má společného Rubikova kostka? Gastronomický a kulturní festival Náplavkőőő nabídne od 13. do 15. září na pražské Náplavce nejautentičtější chutě a vůně Maďarska. A ano, bude i divoký čardáš!

číst dále ...

10 TIPŮ, jak na skvělou domácí pizzu

Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc. Pizzy připravte nejlépe z kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta. Na pizzu se hodí například Pšeničná hladká Pernerka extra silná. Je vhodná nejen na přípravu pizzy, ale i chleba, využití najde i tam, kde je třeba delší kynutí těsta…

číst dále ...

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.

číst dále ...

Znojemské vinobraní slaví 40 let: Vychutnejte si historii, kulturu i víno v srdci Moravy

Znojemské vinobraní, které proběhne od 13. do 15. září, slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Tato tradiční akce letos slaví své 40. výročí a každoročně přiláká kolem 80 tisíc návštěvníků, čímž se řadí mezi největší vinařské slavnosti v České republice. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.