Po porcích upečený slaninou prošpikovaný zajíc, servírovaný se smetanovou omáčkou, brusinkami, citronem a knedlíky.
Ingredience:
1 ks | celého zajíce připraveného ke kuchyňské úpravě |
1 ks | citrónu |
2 ks | cibule |
250 ml | smetany |
1 lžíce | octa |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
100 g | slaniny |
20 g | mouky |
20 g | másla |
černý mletý pepř | |
bobkový list | |
nové koření | |
celý pepř | |
jalovec | |
tymián | |
olej | |
cukr | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
brusinky | |
kolečka citrónu |
Postup:
1. Očištěného, odblaněného zajíce naporcujeme a prošpikujeme ho klínky slaniny, maso solíme a okořeníme pepřem
2. Staršího (tužšího zajíce) raději necháme v marinádě nebo mořidle 2-3 dny odležet
3. Zajíce zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, maso vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián, nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
4. Vše na pánvi zastříkneme octem, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou, vložíme zpět opečené maso, pokrm osolíme, přiklopíme a pečeme doměkka, během pečení zajíce podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem
5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, měkké maso vyjmeme, základ zahustíme jíškou, dobře vše rozšleháme nejlépe ručním tyčovým mixérem a povařím asi 15 minut
6. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem a solí, zjemníme smetanou a ještě krátce provaříme
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník s malými oky a porce zajíce v ní již jen krátce prohřejeme
8. Jednotlivé porce králíka servírujeme přelité omáčkou a ozdobené plátky citrónu a brusinkami.
Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová