REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč s mákem, švestkami a drobenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté těsto potřené makovou náplní, pokladené máslovou drobenkou, koláč upečený v troubě, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
100 gmásla (Hera)
80 gkrupicového cukru
250 mlmléka
2 ksvejce
1 kskostak droždí (42 g)
1 rovná lžičkasoli
citronová kůra
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
100 gkrupicového cukru
50 gmásla
200 mlmléka
50 mlrumu
1 lžičkamleté skořice
+ sklenici kompotovaných švestek nebo meruněk cca 300 g
Na drobenku:
80 ghrubé mouky
50 gkrupicového cukru + vanilkový cukr
50 gmásla
Ostatní:
papír na pečení či máslo na potření

Postup:

1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, vyhloubíme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a kapku vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, tuk necháme rozehřát a následně vychladnout
2. Po asi 15 minutách nám vzejde kvásek, potom tedy do mísy přidáme zbytek ingrediencí na těsto a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, necháme v teple a pod utěrkou kynout cca 50 minut
3. Mezitím si připravíme makovou náplň a drobenku, takže náplň; do kastrůlku si nalejeme mléko, přidáme máslo, cukr, skořici a necháme zavřít, pak nasypeme pomletý mák, krátce povaříme, odstavíme z ohně a nalijeme rumík, necháme chladnout
4. Připravíme si drobenku; rozpustíme a následně necháme zcela zchladnout máslo, k němu pak přidáme zbylé ingredience na drobenku a prsty vypracujeme v drolivou hmotu
5. Plech vymažeme kouskem tuku nebo vysteleme papírem na pečení, na něj urovnáme těsto, dáme makovou náplň, pak okapané švestky (čerstvé budou lepší), zasypeme drobenkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C (dolní + horní ohřev) a pečeme cca 20 minut, restektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Po upečení můžeme ihned pokraje potřít rozpuštěným máslem ochuceným kapkou rumu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy