REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč s mákem, švestkami a drobenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté těsto potřené makovou náplní, pokladené máslovou drobenkou, koláč upečený v troubě, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
100 gmásla (Hera)
80 gkrupicového cukru
250 mlmléka
2 ksvejce
1 kskostak droždí (42 g)
1 rovná lžičkasoli
citronová kůra
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
100 gkrupicového cukru
50 gmásla
200 mlmléka
50 mlrumu
1 lžičkamleté skořice
+ sklenici kompotovaných švestek nebo meruněk cca 300 g
Na drobenku:
80 ghrubé mouky
50 gkrupicového cukru + vanilkový cukr
50 gmásla
Ostatní:
papír na pečení či máslo na potření

Postup:

1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, vyhloubíme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a kapku vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, tuk necháme rozehřát a následně vychladnout
2. Po asi 15 minutách nám vzejde kvásek, potom tedy do mísy přidáme zbytek ingrediencí na těsto a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, necháme v teple a pod utěrkou kynout cca 50 minut
3. Mezitím si připravíme makovou náplň a drobenku, takže náplň; do kastrůlku si nalejeme mléko, přidáme máslo, cukr, skořici a necháme zavřít, pak nasypeme pomletý mák, krátce povaříme, odstavíme z ohně a nalijeme rumík, necháme chladnout
4. Připravíme si drobenku; rozpustíme a následně necháme zcela zchladnout máslo, k němu pak přidáme zbylé ingredience na drobenku a prsty vypracujeme v drolivou hmotu
5. Plech vymažeme kouskem tuku nebo vysteleme papírem na pečení, na něj urovnáme těsto, dáme makovou náplň, pak okapané švestky (čerstvé budou lepší), zasypeme drobenkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C (dolní + horní ohřev) a pečeme cca 20 minut, restektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Po upečení můžeme ihned pokraje potřít rozpuštěným máslem ochuceným kapkou rumu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy