REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč s mákem, švestkami a drobenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nakynuté těsto potřené makovou náplní, pokladené máslovou drobenkou, koláč upečený v troubě, servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na těsto:
600 ghladké mouky
100 gmásla (Hera)
80 gkrupicového cukru
250 mlmléka
2 ksvejce
1 kskostak droždí (42 g)
1 rovná lžičkasoli
citronová kůra
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
100 gkrupicového cukru
50 gmásla
200 mlmléka
50 mlrumu
1 lžičkamleté skořice
+ sklenici kompotovaných švestek nebo meruněk cca 300 g
Na drobenku:
80 ghrubé mouky
50 gkrupicového cukru + vanilkový cukr
50 gmásla
Ostatní:
papír na pečení či máslo na potření

Postup:

1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, vyhloubíme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a kapku vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, tuk necháme rozehřát a následně vychladnout
2. Po asi 15 minutách nám vzejde kvásek, potom tedy do mísy přidáme zbytek ingrediencí na těsto a vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto, necháme v teple a pod utěrkou kynout cca 50 minut
3. Mezitím si připravíme makovou náplň a drobenku, takže náplň; do kastrůlku si nalejeme mléko, přidáme máslo, cukr, skořici a necháme zavřít, pak nasypeme pomletý mák, krátce povaříme, odstavíme z ohně a nalijeme rumík, necháme chladnout
4. Připravíme si drobenku; rozpustíme a následně necháme zcela zchladnout máslo, k němu pak přidáme zbylé ingredience na drobenku a prsty vypracujeme v drolivou hmotu
5. Plech vymažeme kouskem tuku nebo vysteleme papírem na pečení, na něj urovnáme těsto, dáme makovou náplň, pak okapané švestky (čerstvé budou lepší), zasypeme drobenkou a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C (dolní + horní ohřev) a pečeme cca 20 minut, restektujeme zkušenosti s vlastní troubou
6. Po upečení můžeme ihned pokraje potřít rozpuštěným máslem ochuceným kapkou rumu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy