REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté houskové knedlíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kvásku, vejce, soli, housky a hrubé mouky připravíme chutné kynuté těsto.


Ingredience:
500 ghrubé mouky
20 gdroždí
0,3 lvody
1 ksvejce
1 ksrohlík (tvrdší)
špetka cukru
sůl
(hladká mouka na pomoučení válu)

Postup:

1. Do mísy nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme stát na teplém místě asi 15 minut, aby se udělal kvásek
2. Do kvásku vmícháme sůl, rozklepnuté vejce, na kostičky nakrájený rohlík, postupně přidáváme hrubou mouku a vypracováváme těsto tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na mísu
3. Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na 4 části, které vytvarujeme do tvaru šišek, zakryjeme je utěrkou a necháme 20 minut kynout
4. Knedlíky dáme do vroucí osolené vody a na mírném plameni vaříme asi 20 minut
5. Během vaření knedlíky obracíme, aby se uvařily stejnoměrně
6. Ještě horké je krájíme nití na plátky
7. Před krájením na několika místech píchneme vidličkou, aby vyšla pára a nesrazily se.

Doporučení:

Podáváme jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí, ke špenátu, svíčkové nebo pečené kachně nebo ke gulášům.

Poznámka:

Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, aby mohly volně vyplavat.Připravujeme vždy z hrubé mouky (z hladké se rozvaří).Rohlík z minulého dne (starší pečivo je vyschlé a knedlíky pak nejsou vláčné).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy