Bramborákové těsto připravené z vařených i syrových brambor, kvásku, polohrubé mouky, česneku … usmažené dozlatova.
Ingredience:
500 g | dopředu uvařených brambor |
500 g | syrových brambor |
100 g | polohrubé mouky |
50 g | droždí |
1 dcl | mléka |
5 ks | stroužků česneku |
1 lžička | cukru |
plátky taveného sýra | |
červená paprika | |
majoránka | |
sádlo | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Syrové i vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme koření, sůl a kvásek připravený z mléka droždí cukru a lžíce mouky
2. Těsto zahustíme moukou, přidáme utřený česnek a pod utěrkou necháme 30 minut vykynout
3. Naběračkou naléváme vykynuté těsto do rozpáleného sádla a bramboráky smažíme z obou stran dokřupava
4. Přebytečný tuk z bramboráků necháme odsát na papírovém ubrousku nebo utěrce, ještě horké ozdobíme plátky sýra a paprikou, podáváme s horkým čajem.
Autor receptu: Dalibor Marounek, autorka fotografie: Naďa Indruchová