Kynuté těsto plněné borůvkami, podávané sypané cukrem, tvarohem a přelité máslem.
Ingredience:
400 g | borůvek |
300 g | hrubé mouky |
150 g | tvarohu na posypání |
130 g | másla |
10 g | droždí |
1 ks | žloutku |
2 lžičky | cukru krupice |
1/4 lžičky | soli |
190 ml | mléka |
voda | |
cukr na posypání |
Postup:
1. Do misky dáme rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme krupicový cukr, hrst hrubé mouky a necháme vzejít kvásek
2. Zbylou prosátou hrubou mouku smícháme se solí, zbylým mlékem, lžičkou rozpuštěného másla, žloutkem a kváskem
3. Vypracujeme tuhé těsto a necháme ho zdvojnásobit objem
4. Pak těsto rozdělíme na stejné díly, zabalíme do nich borůvky a knedlíky necháme znovu nakynout
5. Dáme do vařící osolené vody a vaříme 6 – 8 minut, podle velikosti knedlíků
6. Podáváme posypané cukrem, tvarohem a přelité zbylým rozpuštěným máslem.