Podušené hovězí roštěnky zatočené do závitku, naplněné salámem, kousky sterilované okurky a čtvrtkami vajíček, servírované podlité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
1 kg | hovězího roštěnce |
150 g | salámu |
50 g | slaniny |
3 ks | cibule |
3 ks | uvařených vajíček |
2 ks | sterilované okurky |
2,5 dcl | smetany |
2 lžičky | mleté červené papriky |
sůl | |
tuk | |
teplá voda | |
hladká mouka |
Postup:
1. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, do středu plátku naklepeme a osolíme
2. Salám a sterilované okurky nakrájíme na nudličky, vajíčka na čtvrtky, tyto suroviny klademe do středu připravených roštěnek, které svineme, okraje zpevníme párátky nebo převážeme režnou nití a na povrchu osolíme
3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme v hrnci na tuku
4. K cibuli přidáme vložíme roštěnky, ty zprudka ze všech stran opečeme, pak je podlijeme vlažnou vodou, přidáme červenou mletou papriku a přikryté poklicí dusíme do měkka, během dušení dle potřeby podléváme vodou a maso obracíme
5. Maso dusíme asi 60 minut, pak měkké roštěnky vyjmeme, zbavíme je párátek nebo odstraníme nitě a vložíme je do čistého hrnce
6. Šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vlažnou vodou, občas promícháme a vaříme 30 minut, asi po 20 minutách přidáme cca 2,5 dcl smetany
7. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník na maso a dle chuti přisolíme
8. Slaninu nakrájíme na drobné kostečky, na pánvičce je částečně rozškvaříme a přidáme do hotové omáčky.
Vhodné přílohy: Houskový knedlík nebo dušená rýže.