REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuskus na rajčatech a lilku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orientální recept na vařený kuskus servírovaný s orestovanou zeleninou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 grajčat
200 gcelozrnného kuskusu
150 mlzeleninového vývaru
80 mlolivového oleje
8 kshřebíčku
4 ksstroužky česneku
4 ksbobkové listy
2 ksjarní cibulky
1 ksstředně velkého lilku
1 ksmenší cukety
1 ksvětší cibule
1 ksbadyánu
1 lžičkacitrónové šťávy
1 lžičkacukru
1 lžičkakarí
kousek skořice
snítka čerstvé bazalky
mořská sůl
bílý pepř

Postup:

1. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno
2. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a cibuli na něm zpěníme, přidáme prolisovaný česnek a bobkový list
3. Omytá rajčata nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli, zasypeme je lžičkou cukru, dochutíme skořicí, badyánem, hřebíčkem, karí, pepřem a osolíme, rajčata pozvolna dusíme doměkka
4. Přilijeme citrónovou šťávu a nakonec přidáme lístky bazalky
5. Kuskus zalijeme 200 ml vařící vody a necháme nabobtnat, poté ho osolíme, zalijeme lžící oleje a promícháme vidličkou
6. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a vmícháme do kuskusu
7. Opláchnutý lilek a cuketu nakrájíme na plátky a opečeme na zbylém oleji, zeleninu osolíme a okořeníme pepřem
8. Z kuskusu uděláme na talířích kopečky, umístíme je do středu jednotlivých talířů, okolo vyskládáme opečený lilek a cuketu a vše zalijeme tomatovou omáčkou
9. Kopečky kuskusu ještě ozdobíme badyánem a podáváme.

Doporučení:

Pokrm můžeme také naservírovat promíchaný ve velké míse doprostřed stolu, tomatovou omáčku pak podávat v omáčníkových miskách zvlášť.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Radečkovy párky plné vitamínů aneb Dětská chuťovka 2020 zná své vítěze

Radečkovy párky aneb chutná a výživná svačinka pro každého školáka! Párečky patří mezi oblíbené pochoutky jak dětí, tak i dospělých. Uzeniny Příbram tak přichází s novinkou v podobě Radečkových párků, které jsou díky svému složení plnohodnotnou svačinkou pro každý den! Obsahují 85 % kuřecího a vepřového masa a nálož vitamínů a vysokého podílu vápníku. Vysokou kvalitu stvrzuje také ocenění Dětská chuťovka. 

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Duben nabízí sezónní chutě. Zkuste tyto recepty

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy