Orientální recept na vařený kuskus servírovaný s orestovanou zeleninou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | rajčat |
200 g | celozrnného kuskusu |
150 ml | zeleninového vývaru |
80 ml | olivového oleje |
8 ks | hřebíčku |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | jarní cibulky |
1 ks | středně velkého lilku |
1 ks | menší cukety |
1 ks | větší cibule |
1 ks | badyánu |
1 lžička | citrónové šťávy |
1 lžička | cukru |
1 lžička | karí |
kousek skořice | |
snítka čerstvé bazalky | |
mořská sůl | |
bílý pepř |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno
2. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a cibuli na něm zpěníme, přidáme prolisovaný česnek a bobkový list
3. Omytá rajčata nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli, zasypeme je lžičkou cukru, dochutíme skořicí, badyánem, hřebíčkem, karí, pepřem a osolíme, rajčata pozvolna dusíme doměkka
4. Přilijeme citrónovou šťávu a nakonec přidáme lístky bazalky
5. Kuskus zalijeme 200 ml vařící vody a necháme nabobtnat, poté ho osolíme, zalijeme lžící oleje a promícháme vidličkou
6. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a vmícháme do kuskusu
7. Opláchnutý lilek a cuketu nakrájíme na plátky a opečeme na zbylém oleji, zeleninu osolíme a okořeníme pepřem
8. Z kuskusu uděláme na talířích kopečky, umístíme je do středu jednotlivých talířů, okolo vyskládáme opečený lilek a cuketu a vše zalijeme tomatovou omáčkou
9. Kopečky kuskusu ještě ozdobíme badyánem a podáváme.
Pokrm můžeme také naservírovat promíchaný ve velké míse doprostřed stolu, tomatovou omáčku pak podávat v omáčníkových miskách zvlášť.