Stir fry (stir-fry) je čínská kulinářská technika, při které jsou suroviny spolu zprudka restované na malém množství velice horkého oleje a to ve woku, tedy hluboké pánvi. Jde o různé směsky, jako například tato, které se servírují nejčastěji smíchané s přílohou, nebo také zvlášť. Ideální příloha jsou pak těstoviny nebo rýže.
Ingredience:
400 g | vykostěných kuřecích noh bez kůže |
250 g | bezvaječných nudlí |
60 g | kešu oříšků opražených nasucho |
4 ks | jarní cibulky |
4 ks | větší žampiony |
3-4 ks | stroužky česneku |
2 ks | mrkve |
1 ks | kousek zázvoru tak 5 cm dlouhý |
1 ks | masitá paprika |
1 ks | chilli paprička |
1 ks | limetka |
4 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | tekutého medu |
voda | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Kuřecí nohy nakrájíme na 1 cm silné nudličky, očištěné mrkve na plátky, stejně tak stroužky česneku, zázvor nakrájíme také na nudličky, jarní cibulky na kolečka. Chilli papričku zbavíme jadřince a semínek a nakrájíme ji na drobné kousky. Kešu ořechy opražíme nasucho na pánvi.
- Nudle uvaříme podle návodu na obalu, slijeme je a pak propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat.
- Do woku nalijeme tak 1 hlubokou lžíci oleje, kuřecí maso osolíme, okořeníme pepřem, restujeme na hodně rozpáleném oleji dozlatova a to za stálého míchání. Přidáme česnek a zázvor, malou chvíli opékáme, mícháme, pak do pánve přihodíme mrkev a jarní cibulku, vše ještě chvíli restujeme, mícháme, pak do pánve vyklopíme důkladně okapané nudle.
- Vše v pánvi necháme důkladně prohřát, dochutíme sójovou omáčkou smíchanou s medem, zakápneme trochou šťávy z limetky. Krátce promícháme, pak pokrm rozdělíme do misek, každou porci posypeme kešu ořechy a chilli papričkou, ihned, horké podáváme.