REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí špízy s jogurtovo-bylinkovým dipem a grilovaným citronem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované silnější proužky kuřecích řízků napíchané na grilovacích jehlách proložené snítky oregana, grilované, servírované spolu s jogurtovo-bylinkovým dipem, grilovanými půlkami citronů a například nějakým vhodným čerstvým pečivem.


Ingredience:
800-1000 gstehenních řízků bez kůže
12 kssnítek oregana
6 ksstroužků česneku
4 kscitrony
1 hrstnasekaných čerstvých listů bylinek
3-4 lžíceolivového oleje
1 lžícemleté sladké papriky
1 lžičkamletého černého pepře
2 lžičkyna jemno nasekaných čerstvých listů oregana
1 lžičkasoli
Na jogurtovo-bylinkový dip:
250-300 ghustého smetanového jogurtu
1-2 hrstičerstvých listů nasekaných bylinek
bílý pepř
sůl
Ostatní:
dlouhé grilovací jehly vhodné na špízy

Postup:
  1. Připravíme si marinádu; mletou červenou papriku smícháme s nasekanými lístky oregana, prolisovanými stroužky česneku, solí a olivovým olejem
  2. Kuřecí řízky očistíme, zbavíme případných blan, opereme, osušíme, pak nakrájíme na kostky nebo silnější proužky, takto připravené maso naložíme do marinády, promícháme, necháme marinovat v lednici nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes celou noc
  3. Maso napícháme na grilovací jehly, mezi jednotlivé kousky vkládáme snítky oregana
  4. Grilujeme na dobře rozpáleném roštu grilu (můžeme i na pánvičce, na kontaktním grilu či v troubě pod grilem) z každé strany, zprudka, ale krátce, pěkně dozlatova spolu s půlkami dobře očištěných citronů
  5. Špízy servírujeme například spolu s čerstvým pečivem, grilovanými citrony a jogurtovo-bylinkovým dipem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy