Marinované silnější proužky kuřecích řízků napíchané na grilovacích jehlách proložené snítky oregana, grilované, servírované spolu s jogurtovo-bylinkovým dipem, grilovanými půlkami citronů a například nějakým vhodným čerstvým pečivem.
Ingredience:
800-1000 g | stehenních řízků bez kůže |
12 ks | snítek oregana |
6 ks | stroužků česneku |
4 ks | citrony |
1 hrst | nasekaných čerstvých listů bylinek |
3-4 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | mleté sladké papriky |
1 lžička | mletého černého pepře |
2 lžičky | na jemno nasekaných čerstvých listů oregana |
1 lžička | soli |
Na jogurtovo-bylinkový dip: | |
250-300 g | hustého smetanového jogurtu |
1-2 hrsti | čerstvých listů nasekaných bylinek |
bílý pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
dlouhé grilovací jehly vhodné na špízy |
Postup:
- Připravíme si marinádu; mletou červenou papriku smícháme s nasekanými lístky oregana, prolisovanými stroužky česneku, solí a olivovým olejem
- Kuřecí řízky očistíme, zbavíme případných blan, opereme, osušíme, pak nakrájíme na kostky nebo silnější proužky, takto připravené maso naložíme do marinády, promícháme, necháme marinovat v lednici nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes celou noc
- Maso napícháme na grilovací jehly, mezi jednotlivé kousky vkládáme snítky oregana
- Grilujeme na dobře rozpáleném roštu grilu (můžeme i na pánvičce, na kontaktním grilu či v troubě pod grilem) z každé strany, zprudka, ale krátce, pěkně dozlatova spolu s půlkami dobře očištěných citronů
- Špízy servírujeme například spolu s čerstvým pečivem, grilovanými citrony a jogurtovo-bylinkovým dipem.