Na jehle grilované kuřecí nohy, ochucené solí, pepřem a grilovacím kořením, postupně okrajované nad ohněm, nakonec dochucené gyros kořením a česnekem.
Ingredience:
1 kg a více | kuřecích nohou bez kosti a kůže |
1 sáček | grilovacího kloření |
1 sáček | gyros koření |
2-4 ks | stroužky česneku |
olej | |
sůl | |
velká jehla na grilování | |
gril s otočným mechanismem |
Postup:
1. Kuřecí stehna osolíme, okořeníme grilovacím kořením a pepřem, poklademe do mísy, každou vrstvu pokapeme slunečnicovým olejem, necháme několik hodin marinovat
2. Stehna napícháme na grilovací jehlu a co nejvíce stlačíme k sobě, zajistíme, aby se nám při grilování neuvolnila
3. Na dobře rozpálený gril umístíme jehlu s masem a pozvolna točíme, první vrstvu můžeme ořezávat již během 20-30 minut opékání, bude záležet na teplotě uhlíků na grilu
4. Po prvním ořezu maso potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a pokračujeme v opékání, ořezané kousky masa v míse promícháme s jedním prolisovaným česnekem a posypeme gyros kořením, protřepeme a můžeme podávat buď v bulkách, nebo například v tortille, nebo maso servírujeme s hranolky a například tatarskou omáčkou
5. Postupně ořezáváme všechno maso na jehle, nezapomeneme ho vždy v míse proházet a ochutit gyros kořením a česnekem, případně i osolit.
Gyros sypeme až na opečené maso, zabráníme tak případnému zhořknutí tohoto koření.