Šťavnatá, dobře propečená roláda s nádivkou.
Ingredience:
1 ks | většího masitějšího kuřete |
45 g | slaniny |
20 g | másla |
mletá červená paprika | |
voda na podlévání | |
Nádivka: | |
100 g | šunky |
100 g | žampiónů |
100 g | sterilovaného hrášku |
35 g | rostlinného tuku |
4 ks | vajec |
petrželka | |
sůl |
Postup:
1. Na rozpuštěném tuku osmažíme na plátky nakrájené žampióny, na menší kousky nakrájenou šunku, přidáme vejce a mícháme do ztuhnutí
2. Přidáme sterilovaný hrášek, nadrobno pokrájenou petrželku a vše dobře zamícháme
3. Podle potřeby přisolíme
4. Čerstvé, očištěné kuře nařízneme podél hřbetní kosti a ostrým nožem maso od kostí opatrně uvolníme a vykostíme
5. Vykostěný plát masa zlehka naklepeme, osolíme, posypeme paprikou, potřeme tukem, přidáme nádivku a pomalu stočíme
6. Svážeme po délce i šířce silnější nití
7. Na pekáči rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a roládu na ní opečeme ze všech stran
8. Přidáme máslo, podlijeme horkou vodou a za občasného obracení a polévání dusíme zakryté asi 30 minut 9. Pekáč odkryjeme, roládu občas poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou, až je maso měkké a upečené dozlatova.
Do nádivky můžeme přidat uvařenou brokolici, na nudličky nakrájenou papriku, místo šunky i měkký salám.
Poznámka:Místo celého kuřete lze použít např. vykostěná horní stehna, do nich zabalíte menší část nádivky a vytvoříte tak malé roládky, které dál zpracujete dle výše uvedeného receptu.