Orestované kousky kuřecích noh podušené na cibulovém základě spolu s rajčaty a paprikami.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce perkeltu: | |
4 ks | kuřecí stehna horní s kůží |
2 ks | cibule |
2 ks | rajčat |
1 ks | paprikového lusku |
100 g | másla |
100 g | zakysané smetany na ozdobení |
500 ml | vody nebo drůběžího vývaru |
200 ml | smetany |
1/2 lžíce | hladké mouky |
1/2 lžíce | mleté sladké papriky (maďarské) |
čerstvě umletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na noky: | |
500 g | hladké mouky |
100 ml | vody |
5 ks | vajec |
1 lžíce | slunečnicového oleje |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Omytá a okapaná kuřecí stehna vykostíme, naporcujeme, okořeníme pepřem a osolíme, zprudka je opečeme na rozpáleném oleji
2. V hrnci rozehřejeme máslo, dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme mouku, mletou červenou papriku a krátce vše orestujeme
3. Přilijeme vodu nebo drůbeží vývar, zamícháme, vložíme obrané kousky kuřecích noh a 10 minut podusíme
4. Přidáme smetanu, necháme projít varem a dochutíme solí a pepřem
5. Rajčata a papriky zbavené jadřinců nakrájíme na větší kostky, prudce a krátce je orestujeme na rozpáleném oleji a pak je přidáme k masu, zamícháme
6. Kuřecí perkelt servírujeme s noky.
Příprava noků:
1. Z vajec, mouky, soli a vody vymícháme v misce hladké těstíčko
2. Skrz hrubé díry cedníku na noky zavaříme těsto ve vroucí, mírně osolené vodě s kapkou oleje, vaříme 5-7 minut
3. Noky vybereme pomocí sítka a propláchneme studenou vodou.