Kuřecí paličky upečené na zelí úžasně provoní a dochutí zelí, domácí bramborové gnocchi jsou pak velice vhodnou a dekorativní přílohou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4-8 ks | kuřecích paliček (části stehen) |
200 g | paprikového uzeného bůčku |
100 g | sádla |
1 ks | velké cibule nebo dvě menší |
1 balíček | kysaného zelí |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na gnocchi: | |
1 kg | brambor |
300 g | polohrubé mouky |
100 g | másla |
3 ks | žloutky |
1 hrst | nastrouhaného parmazánu |
muškátový oříšek | |
voda | |
sůl | |
olivový olej na pokapání |
Postup:
- Do kuřecích paliček vetřeme sůl, okmínujeme a okořeníme pepřem
- Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, bůček rozkrájíme na kostičky
- Zelí scedíme, pokud je moc kyselé, můžeme ho propláchnout vodou
- Pekáč vymažeme sádlem, na dno rozložíme kolečka cibule, na cibuli rozprosdtřeme kostičky bůčku, pak vložíme zelí, na vrch poklademe kuřecí paličky
- Mírně podlijeme vodou a pečeme nejprve zaklopené asi 1 hodinu na 180 °C, pak dopékáme dozlatova odklopené
- Porce kuřete servírujeme na lůžku ze zelí, obloženém gnocchi.
Příprava gnocchi:
- Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, ještě teplé oloupeme a důkladně rozmačkáme
- Rozpuštěné máslo smícháme se žloutky, hmotu nalijeme do rozmačkaných brambor a směs rozmixujeme nejlépe ručním mixérem
- Osolíme, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a přimícháme nastrouhaný parmazán
- Nakonec do těsta pozvolna přimícháme polohrubou mouku (s moukou opatrně, aby nebyly gnocchi gumové)
- Těsto rozdělíme na třetiny, vytvarujeme šišky, ty nakrájíme na malé dílky z kterých tvarujeme válečky, vidličkou každý váleček mírně rozmáčkneme a pak ho hodíme do mírně osolené vařící vody
- Vaříme, dokud nám nočky nevyplavou na povrch
- Uvařené gnocchi vybereme sítkem a důkladně okapané pokapeme olivovým olejem, aby se nám nelepily.
Foto: Naďa Indruchová