REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí maso se zeleninou v pikantní sladko-kyselé omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept původem z Asie na kousky kuřecího masa orestované ve wok pánvi spolu s nudličkami zeleniny, pak zalité domácí ostrou sladko-kyselou omáčkou, chvíli povařené, zdobené sezamem a jarní cibulkou.


Ingredience:
600 gkuřecích nohou bez kosti a kůže
2 ksmasité barevné papriky
2 ksmrkve
1 kscibule
1 ksvejce
1 kschilli papričky
1/4 kspórku
2 lžíceoleje
1 lžičkasušeného zázvoru
0,5 šálkukukuřičného škrobu
drcený pepř
sůl
Na pikantní omáčku:
0,1 šálkukrystalového cukru
0,5 šálkujablečného octa
3 lžícesojové omáčky
2-3 ksčesneku
4 lžícekečupu
2 lžícestudené vody
1 lžícekukuřičného škrobu
sůl
Ostatní:
sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu

Postup:
  1. Kuřecí nohy mírně naklepeme, rozkrájíme na nudličky či menší kostky, smícháme s kukuřičným škrobem, zázvorem a rozšlehaným vejcem, necháme chvíli odležet
  2. Připravím omáčku; do hrnce nasypeme cukr, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou chilli papričku, kečup, přilijeme sójovou omáčku a ocet, osolíme, zamícháme, vše přivedme k varu, v malé misce s trochou vody rozšleháme 1 lžíci kukuřičného škrobu, nalijeme do omáčky, zamícháme, vaříme do zhoustnutí, občas omáčku zamícháme, dochutíme dle chuti cukrem
  3. Zeleninu očistíme, mrkev a papriky nakrájíme na nudličky, pórek a cibuli na kolečka
  4. Na pánvi wok na dobře rozpáleném oleji zprudka orestujeme kuřecí kousky, přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky a kolečka, dále restujeme, osolíme, opepříme, nakonec k masu a zelenině nalijeme připravenou omáčku, za stálého míchání necháme vše chvíli povařit
  5. Jednotlivé porce zdobíme semínky sezamu a nasekanou jarní cibulkou.
Doporučení:

Na tento recept lze použít i kuřecí prsa, ale kuřecí nohy jsou chutnější!

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy