Název říká vše! V pivní marinádě nejlépe přes noc marinovaná kuřecí křidélka, upečená v troubě, servírovaná s novými brambory uvařenými ve slupce, po jejich rozpůlení doplněnými o chutný dip z rajčat, hermelínu a dalších ingrediencí.
Ingredience:
8 ks (cca 800 g) | kuřecích křídel |
Na pivní marinádu: | |
200 ml | černého piva (Kozel) |
100 ml | Kikkoman (sojová omáčka) |
2 lžíce | třtinového cukru |
1 lžíce | olivového oleje |
4 ks | stroužky česneku |
čerstvě drcený pepř | |
Na dip: | |
100 g | hermelínu |
100 g | majonézy |
5 ks | lístků čerstvé bazalky |
1 ks | jarní cibulka (bílá část) |
2 ks | keříčková rajčata |
1 lžíce | olivového oleje |
šťáva z půlky citronu | |
čerstvě drcený pepř | |
sůl dle chuti | |
Ostatní: | |
500 g | raných (nových) brambor |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Česnek nožem naplocho rozpučíme a nadrobno nasekáme, všechny ingredience na marinádu, včetně česneku prošleháme v misce
2. Maso zlehka osolíme (sojová omáčka je slaná dost) a vložíme do marinády, v chladu marinujeme nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc
3. Křídla z marinády vyjmeme a uložíme do olejem lehce vytřeného pekáčku, podlejeme trochou marinády a přiklopené pečeme v troubě na 200 °C asi 30 minut, poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut, během pečení potíráme marinádou (zbylou marinádu uchováme v lednici na další použití)
4. Rané (nové) brambory (vybereme malé) pořádně vydrbeme kartáčkem a vcelku uvaříme v hodně osolené vodě doměkka, pak každou bramboru dvěma vidličkama rozpůlíme a doprostřed brambory dáme lžičku dipu.
Příprava dipu:
1. Majonézu vyšleháme s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí
2. Do misky dáme na jemno pokrájenou cibulku, rajčata (bez jadérek), hermelín, to vše promícháme
3. Přidáme ochucenou majonézu a nasekanou bazalku, vše opět řádně promícháme, dáme vychladit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová