REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuře vařené ve vývaru se zeleninou, slaninou, žampiony, vínem, koňakem a kořením.


Ingredience:
1 ksvětšího kuřete
1 ksláhve červeného vína
2 ks cibulek
2 ksvelké mrkve
2 ksstroužků česneku
3 ksbobkových listů
4 ksvětviček čerstvého tymiánu
6 kskuliček černého pepře
12 ksmalých cibulek
200 gmalých žampionů
150 gslaniny v celku
60 gmásla
2 lžícemouky
2 lžícekoňaku
mletý pepř
voda
olej
sůl

Postup:

1. Kuře naporcujeme, zbylé kosti dáme do hrnce, přidáme celou oloupanou cibuli a mrkev, 6 kuliček černého pepře, bobkové listy, sůl, zalijeme vodou, aby kuře bylo ponořené, přivedeme k varu, stáhneme plamen a zvolna vaříme až do chvíle, kdy vývar potřebujeme
2. Slaninu nakrájenou na malé hranolky dáme s polovinou másla do hrnce, smažíme na středním plameni dozlatova, pak slaninu vyndáme a dáme stranou
3. Porce kuřete osolíme, opepříme, dáme do rozpáleného tuku po slanině a z obou stran osmahneme dozlatova, vyndáme a necháme stranou
4. Oloupanou cibuli i mrkev nakrájíme na větší kousky, vložíme do hrnce, kde se smažily porce kuřete (někdy je potřeba přilít trochu oleje), osmahneme, přidáme oloupané, na plátky nakrájené stroužky česneku a krátce osmahneme
5. Pak vrátíme zpět slaninu, porce kuřete, zaprášíme moukou, promícháme, necháme vše 2 minuty osmahnout, přidáme bylinky, přilijeme víno, koňak, kuřecí vývar, aby byly porce kuřete ponořené, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme zvolna pod pokličkou probublávat
6. Mezitím na zbytku rozpuštěného másla osmahneme oloupané cibulky a očištěné žampiony, přidáme je ke kuřeti, když jsou dozlatova osmažené, vše osolíme i opepříme
7. Když je maso měkké (asi po 40 minutách), vyndáme ho, zesílíme plamen a necháme omáčku prudce probublávat, aby trochu zhoustla, pak vrátíme zpět maso a podáváme s pečenými brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy