Zprudka opečené porce kuřete, dopečené v troubě na cibulce, podlévané světlým pivem, servírované s dušenou rýží ochucenou kompotovaným ovocem a kari.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
1 ks | žemle (rohlíku) |
120 g | cibule |
100 g | másla |
50 g | rozinek |
1 dl | světlého piva (nejlépe 12°) |
trochu kuřecího vývaru | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na přílohu: | |
400 g | dušené nebo vařené rýže |
100 g | kompotovaných broskví nebo jablek |
nepatrné množství kari |
Postup:
1. Očištěné a myté kůře rozporcujeme na čtvrtky, které osolíme a okořeníme pepřem
2. V hrnci na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli
3. Do cibulového základu vložíme připravené čtvrtky kuřete a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme doměkka, při pečení občas kuře přeléváme vypečenou šťávou, do kterého podle potřeby přiléváme vývar
4. Upečené, měkké porce kuřete vyjmeme, šťávu zahustíme žemlí namočenou v pivě (žemli nevymačkáváme), dobře provaříme a nakonec omáčku protlačíme cedníkem
5. K procezené šťávě přidáme předem ve vodě namočené rozinky, upečené porce kuřete a společně vše ještě krátce povaříme.
Příprava ovocné rýže:
Do dušené nebo vařené rýže přimícháme na kostičky nakrájené kompotované ovoce, okořeníme kari kořením, dobře prohřejeme a podáváme ke kuřeti jako přílohu.