Kuře podušené na cibulovém základě, servírované podlité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
1 ks | kuřete |
2 ks | cibule |
2 dcl | mléka nebo smetany |
mletá červený paprika | |
sůl | |
tuk | |
hladká mouka | |
voda |
Postup:
1. Větší kuře opláchneme, rozčtvrtíme, nařízneme na kloubech a osolíme
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a mírně osmahneme v hrnci na tuku
3. Cibulový základ doplníme paprikou, zalijeme vlažnou vodou a uvedeme do varu, vložíme kuře a dusíme pod poklicí skoro doměkka
4. Porce kuřete vyjmeme, uchováme v teple, zbylou šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z hladké mouky a tuku, rozředíme vodou a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 30 minut
5. Ke konci varu do omáčky přidáme mléko nebo smetanu, procedíme přes cedník na porce kuřete a ještě krátce povaříme.
Vhodné přílohy: Dušená rýže, těstoviny, vařené brambory a máslové noky.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.