Nepřehlédněte tento recept na kuřecí nohy upečené v troubě, servírované s úžasným krémem s batátů.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí stehna |
5 ks | stroužků česneku |
6 ks | žampiónů |
3 ks | bobkové listy |
5 ks | kuliček nového koření |
15 ks | kuliček černého pepře |
6 snítek | čerstvého tymiánu nebo nebo 3 lžičky sušeného |
3 snítky | čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného |
150 g | cibule |
100 g | petržele |
100 g | mrkve |
100 g | celeru |
100 g | nakládané cibulky |
100 g | slaniny |
80 g | sádla |
30 g | hladké mouky |
30 g | másla |
3 snítky | hladkolisté petržele |
500 ml | mladého červeného vína |
brusinková marmeláda | dle chuti |
sůl | |
Na bramborový krém: | |
600 g | batátů |
1 l | vody |
3 lžíce | VITANA MASOX tekutý |
200-300 ml | smetany |
Postup:
- Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vodou, přidáme 3 lžíce VITANA MASOX tekutý, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Vodu slijeme do misky, batáty zalijeme smetanou a umixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
- Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti 1x1x1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
- Kuřecí stehna v kloubech rozdělíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme sádlo a stehna z obou stran opečeme do tmavě zlaté barvy. Vyjmeme je a orestujeme kořenovou zeleninu do hnědé barvy. Když je zelenina hnědá, přidáme cibuli a společně orestujeme do tmavě hnědé barvy. Nakonec vložíme stroužky česneku, podrcené divoké koření, tymián a rozmarýn. Krátce prohřejeme a zalijeme vínem. Několik minut provaříme a vložíme kuře. Kuře by mělo být skoro potopené, pokud není, zbylou tekutinu doplníme vývarem z batátů. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme, dokud nejsou stehna měkká. V případě potřeby dolijeme vývarem z batátů.
- Slaninu nakrájíme na malé kostky, žampiony na čtvrtky. Cibulky necháme celé. Do pánve přidáme trochu rostlinného oleje a vypečeme slaninu. Slaninu vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony a nakonec cibulky. Vše nakonec smícháme a podáváme ke kuřeti jako přílohu.
- Když je kuře měkké, vyjmeme ho z hrnce a vývar scedíme do nového hrnce. Vývar bez masa svaříme na 1/3 (300 ml). Smícháme mouku s máslem do drobenky, přidáme do omáčky, dobře prošleháme a dalších deset minut provaříme. Omáčka by měla být hustá a výrazná, pokud ji z toho něco chybí, více ji svařte nebo doplňte brusinkovou zavařeninou.
- Prohřejeme batátové pyré, které dáme na dno hlubokého talíře, přidáme kuřecí stehna, přidáme přílohu, přelijeme hustou vinnou omáčkou a dozdobíme lístky plocholisté petržele.
Recept k článku: Novinka od Vitany: tekutý Masox v praktickém balení, které oceníte
Poznámka:zdroj: Vitana.cz