Staročeský recept z uvařených brambor, zelí a škvarků. Kucmoch se někdy říkalo lidově škubánkům, ale to je jiný recept.
Ingredience:
1 kg | brambor |
300 g | kysaného zelí |
200 g | umletých škvarků |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
2 dl | mléka |
strouhanka | |
majoránka | |
petrželka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, osolíme, vaříme do měkka, pak vodu slijeme, brambory rozšťoucháme
2. Přidáme vymačkané, nakrájené zelí, umleté škvarky, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, směs důkladně promícháme
3. Pekáček vymažeme sádlem, na dno nasypeme strouhanku, urovnáme směs a pečeme v troubě vyhřáté n a 200 °C tak 25-30 minut
4. Nakonec zalijeme mlékem, v kterém jsme rozkvedlali vejce a necháme ještě 5 minut zapéct
5. Teplý kucmoch nakrájíme, posypeme petrželkou a podáváme s kyselou okurkou, nebo čalamádou.