Plátky krůtích řízků obložené šunkou a pestem, zatočené do závitků, opečené a pak podušené ve vývaru.
Ingredience:
8 ks | tenkých plátků krůtích řízků |
8 ks | plátků šunky |
200 ml | smetany |
125 ml | kuřecího vývaru |
1-2 lžíce | jíšky |
40 g | másla nebo margarínu |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
kolečka citrónu a snítky bazalky na ozdobení | |
pepř, sůl | |
Na bazalkové pesto: | |
2 svazky | čerstvé bazalky |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | piniových oříšků |
50 g | kozího sýra |
2 ks | stroužky česneku |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Nejprve si připravíme pesto; listy bazalky odřízneme od stonků a spolu s česnekem a oříšky nasekáme na jemno, přidáme olivový olej a nastrouhaný kozí sýr, vše osolíme, okořeníme pepřem a promícháme
2. Omyté a osušené krůtí řízky obložíme šunkou a potřeme připraveným bazalkovým pestem, jednotlivé kousky zatočíme do závitků a zajistíme párátky
3. Maso ze všech stran zprudka opečeme na másle nebo margarínu, osolíme a okořeníme pepřem, zalijeme vývarem a asi 20 minut dusíme
4. Měkké závitky vyjmeme, uchováme v teple, do pánve na výpek nalijeme vývar a smetanu a necháme chvíli povařit, pak omáčku zahustíme jíškou, pokrm vaříme dalších 2 minuty
5. Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí
6. Jednotlivé porce masa servírujeme podlité omáčkou z výpeku, zdobíme kolečky citrónu a snítky bazalky.
Tento recept lze podávat také ve variantě dietní; místo klasické smetany použijeme smetanu nízkotučnou, šunku použijeme libovější a máslo nahradíme margarínem. Jedna porce pak bude cca 2520 kJ.