Krůtí stehna upečená v zapékací misce spolu se zeleninou a brambory.
Ingredience:
2 ks | krůtích stehen |
2 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
400 g | brambor |
200 g | mrkve |
100 g | másla |
100 g | anglické slaniny |
2 snítky | tymiánu |
2 lžíce | oleje na vymazání |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Krůtí stehna vykostíme a odstraníme šlachy, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a polovinou naplníme stehna (stehna nařízneme a otvor pak zašijeme nebo zajistíme párátky)
2. Připravená stehna na povrchu osolíme a okořeníme pepřem
3. Brambory, cibuli i česnek oloupeme, mrkev oškrábeme a vše nakrájíme na kousky (brambory rozčtvrtíme)
4. Zapékací misku (pekáč) vymažeme olejem, nasypeme zbylou slaninu a připravenou nakrájenou zeleninu
5. Navrch položíme krůtí stehna, poklademe je kousky másla a lehce podlijeme studenou vodou nebo vývarem
6. Přiklopené vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 70 minut, pak poklop odkryjeme, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme doměkka, během pečení pokrm podléváme vodou a přeléváme výpekem
7. Těsně před dopečením maso posypeme špetkou čerstvého tymiánu.