Dobře uvařené kroupy promíchané s houbami podušenými na cibulovém základě, dochucené bazalkou, česnekem a máslem.
Ingredience:
400 g | krup nebo krupek |
400 g | čerstvých hříbků nebo jiných hřibovitých hub |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | másla |
4 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
1 l | vody |
špetka mletého kmínu | |
špetka sušeného tymiánu | |
hrst lístků bazalky | |
mletý bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kroupy dobře propláchneme i vypereme ve studené vodě a necháme okapat
2. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje, vsypeme kroupy a za stálého míchání orestujeme, pak zalijeme vodou, přidáme polovinu oloupané cibule, osolíme, uvedeme k varu a vaříme pod pokličkou doměkka
3. V hlubší pánvi zpěníme na rozehřátém zbylém olivovém oleji a 1 lžíci másla zbylou oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a oloupené na jemno nasekané stroužky česneku, vsypeme houby a osmahneme
4. Pak je osolíme, opepříme, okořeníme špetkou mletého kmínu i tymiánu, přikryjeme a dusíme asi 10-15 minut doměkka, podle potřeby můžeme podlít trochou vody
5. Měkké kroupy slijeme, promícháme s 1 lžící másla, podušenými houbami, natrhanými lístky bazalky a podáváme.
Při podávání můžeme doplnit strouhaným parmazánem nebo jiným sýrem a bazalku nahradit petrželkou. Pokud nemáme čerstvé houby, můžeme je nahradit žampiony nebo hlívou ústřičnou.