REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krok za krokem k libovému roastbeefu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Při výběru masa na roastbeef sáhněte vždy po nízkém hovězím roštěnci, který je méně prorostlý, než ten horní a tím pádem se na roastbeef skvěle hodí. Také platí pravidlo, že čím větší kus pečete, tím lépe. Malé kousky se pečou špatně.


Ingredience:
1,5 kg i vícenízkého vyzrálého roštěnce v celku v bio kvalitě
3 lžícebio hořčice
bio olej na smažení
pepř
sůl

Postup:
  1. Maso očistěte od blán a svažte pomocí nitě. Nezapomeňte ho důkladně osolit a potřít olejem.
  2. Zahřejte pánev a maso zprudka opečte, z každé strany alespoň 2 minuty. Do masa během restování rozhodně nepíchejte, vždy ho jen lehce otočte. Vložte maso do pekáče a ze všech stran ho potřete hořčicí, osolte a opepřete.
  3. Roastbeef pečte zlehka asi 3 hodiny, stačí na 100 stupňů. Do masa můžete v průběhu pečení šťouchnout, abyste vyzkoušeli pružnost. Čím déle budete péct, tím se maso stává tužší. Je to jednoduché – každý stupeň pružnosti odpovídá jinému stupni propečení. Postupně pak vychytáte dobu, kdy je ten správný moment maso z trouby vytáhnout.
  4. Po upečení nechte maso asi půl hodiny odpočinout, nejlépe v troubě nebo přikryté alobalem. Poté maso vytáhněte na prkénko, odmotejte provázek a ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky. K masu se pak skvěle hodí křenová omáčka nebo ochucená majonéza.
Doporučení:

Než začnete s pečením, maso svažte provázkem do válcového tvaru. Tím bude zajištěno, že se roštěnec teplem nerozpadne. Roastbeef pečte při maximální teplotě 120 stupňů. Maso se tak bude péct pozvolna a nevysuší se.

V upečeném roastbeefu by měla jednoznačně převládat růžová barva, táhnoucí se od středu až ke kraji. Čím tenčí bude opečený okraj, tím líp. Růžová barva by také správně propečené pečínce měla vydržet i do následujícího dne. Pokud zšedne, je to špatně. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky. Platí, že čím tenčí, tím chutnější.

Poznámka:

Recept k článku: Vyšperkujte svou silvestrovskou tabuli a vyzkoušejte obávaný, ale lahodný roastbeef

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy