REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkovička na přírodní způsob s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky krkovičky zprudka opečené na sádle, pak chvíli podušené spolu s cibulí, zalité vývarem. Maso servírované spolu s podušeným listovým špenátem a doma připravenými bramborovými knedlíky.


Ingredience:
Na maso:
4 ksplátky vepřové krkovice bez kosti (2 cm na výšku)
1 kscibule
2 lžícesteakového koření (zde Gurmánský steak od Vitany)
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití cca 250 ml
Na špenát:
1 balenímraženého listového špenátu
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 vrchovatá lžícehladké mouky
2 lžícesádla
100 mlsmetany 12 %
voda dle potřeby
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžícesolamylu (škrobové moučky)
1 lžíceocta
1 ksvejce + 1 žloutek
sůl

Postup:

1. Maso na okrajích nařízneme, posypeme kořením a pěstí poboucháme
2. Na lžíci sádla orestujeme zprudka z obou stran
3. Opečené plátky odložíme a do výpeku přidáme druhou lžíci sádla, na kostičky pokrájenou cibuli a restujeme dorůžova
4. Vrátíme zpět maso, podlejeme vodou nebo vývarem (vodu přidáváme postupně) a dusíme doměkka 5. Podle chuti dosolíme, jednotlivé porce servírujeme s podušeným špenátem a doma vyrobenými bramborovými knedlíky.

Příprava špenátu:
1. Na sádle zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme mouku a necháme zrůžovět
2. Přidáme nerozmražený, nožem částečně rozporcovaný špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř a dusíme do rozmrazení pod pokličkou na mírném plameni
3. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě.

Příprava knedlíku:
1. Brambory uvaříme ve slupce den předem
2. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
3. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová a Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy