REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkovička na přírodní způsob s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky krkovičky zprudka opečené na sádle, pak chvíli podušené spolu s cibulí, zalité vývarem. Maso servírované spolu s podušeným listovým špenátem a doma připravenými bramborovými knedlíky.


Ingredience:
Na maso:
4 ksplátky vepřové krkovice bez kosti (2 cm na výšku)
1 kscibule
2 lžícesteakového koření (zde Gurmánský steak od Vitany)
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití cca 250 ml
Na špenát:
1 balenímraženého listového špenátu
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 vrchovatá lžícehladké mouky
2 lžícesádla
100 mlsmetany 12 %
voda dle potřeby
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžícesolamylu (škrobové moučky)
1 lžíceocta
1 ksvejce + 1 žloutek
sůl

Postup:

1. Maso na okrajích nařízneme, posypeme kořením a pěstí poboucháme
2. Na lžíci sádla orestujeme zprudka z obou stran
3. Opečené plátky odložíme a do výpeku přidáme druhou lžíci sádla, na kostičky pokrájenou cibuli a restujeme dorůžova
4. Vrátíme zpět maso, podlejeme vodou nebo vývarem (vodu přidáváme postupně) a dusíme doměkka 5. Podle chuti dosolíme, jednotlivé porce servírujeme s podušeným špenátem a doma vyrobenými bramborovými knedlíky.

Příprava špenátu:
1. Na sádle zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme mouku a necháme zrůžovět
2. Přidáme nerozmražený, nožem částečně rozporcovaný špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř a dusíme do rozmrazení pod pokličkou na mírném plameni
3. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě.

Příprava knedlíku:
1. Brambory uvaříme ve slupce den předem
2. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
3. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová a Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy