Plátky krkovičky zprudka opečené na sádle, pak chvíli podušené spolu s cibulí, zalité vývarem. Maso servírované spolu s podušeným listovým špenátem a doma připravenými bramborovými knedlíky.
Ingredience:
Na maso: | |
4 ks | plátky vepřové krkovice bez kosti (2 cm na výšku) |
1 ks | cibule |
2 lžíce | steakového koření (zde Gurmánský steak od Vitany) |
2 lžíce | sádla |
vývar nebo voda na podlití cca 250 ml | |
Na špenát: | |
1 balení | mraženého listového špenátu |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 vrchovatá lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
100 ml | smetany 12 % |
voda dle potřeby | |
pepř | |
sůl | |
Na bramborový knedlík: | |
1 kg | brambor typu C |
200 g | hrubé mouky |
100 g | dětské krupičky |
2 lžíce | solamylu (škrobové moučky) |
1 lžíce | octa |
1 ks | vejce + 1 žloutek |
sůl |
Postup:
1. Maso na okrajích nařízneme, posypeme kořením a pěstí poboucháme
2. Na lžíci sádla orestujeme zprudka z obou stran
3. Opečené plátky odložíme a do výpeku přidáme druhou lžíci sádla, na kostičky pokrájenou cibuli a restujeme dorůžova
4. Vrátíme zpět maso, podlejeme vodou nebo vývarem (vodu přidáváme postupně) a dusíme doměkka 5. Podle chuti dosolíme, jednotlivé porce servírujeme s podušeným špenátem a doma vyrobenými bramborovými knedlíky.
Příprava špenátu:
1. Na sádle zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme mouku a necháme zrůžovět
2. Přidáme nerozmražený, nožem částečně rozporcovaný špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř a dusíme do rozmrazení pod pokličkou na mírném plameni
3. Podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě.
Příprava knedlíku:
1. Brambory uvaříme ve slupce den předem
2. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky
3. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová a Tomáš Mika.