REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkovice z trouby, houbová omáčka, houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě na cibuli upečené, orestované silnější plátky krkovice, servírované s hustou smetanovo-houbovou omáčkou a houskovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na maso:
800 g (4 ks)silnější plátky krkovice
3 kscibule
kmín
pepř
olej
sůl
Na houbovou omáčku:
400 gčerstvých, tvrdých hub (hříbky, křemenáče...)
200 mlsmetany
2 kscibule
1 vrchovatá lžícesádla
voda
hladká mouka na zahuštění
Na houskový knedlík:
380 ghrubé mouky
300 gmléka
145 gžemle (rohlíky, veka)
10 gsoli
8 gprášku do pečiva
1 ksvejce
voda na uvaření knedlíků

Postup:

Příprava masa:

  1. Silnější plátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, necháme chvíli odležet
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme ji zprudka, na oleji, pěkně dozlatova, pak ji přendáme z pánve do pekáčku i s olejem, pěkně ji rozložíme na celou plochu
  3. Do pánvi opět nalijeme trochu oleje, na oleji pak zprudka necháme zatáhnout, z obou stran plátky krkovice, opečené plátky přendáme do pekáče na cibuli
  4. Maso s cibulí mírně podlijeme vodou, zaklopíme, v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme tak 60 minut, až bude maso měkké.

Příprava houbové omáčky:

  1. V hrnci na sádle orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli
  2. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, okořeníme je pepřem a kmínem, osolíme
  3. Mírně podlité houby dusíme doměkka, tedy asi 20 minut
  4. Nakonec houbovou omáčku zjemníme smetanou a zahustíme moukou, ještě chvíli vše podusíme.

Příprava houskových knedlíků:

  1. Mouku prosejeme spolu s pečícím práškem, malé množství mouky si dáme stranou na vyválení knedlíků
  2. Přidáme něco málo soli, vejce rozmícháme s trochou vlažného mléka a zbylé mléko a lehce promícháme, až vznikne těsto, do kterého vmícháme nakrájenou žemli
  3. Knedlíkové těsto rozkrájíme na díly, které rozválíme na šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm, vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme 20-25 minut, po zavaření knedlíky lehce nadzvedneme, aby se nepřichytili ke dnu a občas je obrátíme
  4. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby vyprchala pára
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy