REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkovice v povidlové marinádě a cibule tandoori

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc naložené plátky krkovice v ostré, kořeněné marinádě, druhý den otřené, posypané solamylem a opečené na tuku z obou stran, servírované s omáčkou připravenou z výpeku a cibulkou tandoori.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kstak 2 cm vysoké plátky krkovice bez kosti
2 ksstroužky česneku
1 kskousek čerstvého zázvoru cca 3 cm
2 lžícepovidel
1 lžícestrouhaného perníku
1 lžícesojové omáčky
1 lžícesolamylu
1 lžíceoleje
pepř
sůl
vývar nebo voda na podlévání
Na cibuli:
2 ksčervené cibule
2 ksžluté nebo bílé cibule
2 lžíceolivového oleje
2 lžícebalzamikového octa
1 lžícekoření tandoori
1 lžícesojové omáčky
1 lžícetřtinového cukru
1 lžícenakládaného pepře
sůl

Postup:

1. Maso po okrajích nařízneme, nenaklepáváme, jen lehce “potlučeme” pěstí osolíme a opepříme
2. Zázvor na jemno nastrouháme, česnek prolisujeme a prošleháme se všemi zbývajícími ingrediencemi, maso naložíme do marinády a necháme přes noc v lednici
3. Druhý den maso otřeme papírovou utěrkou, poprášíme solamylem z obou stran a na rozpáleném tuku (sádlo, olej …) pozvolna, z obou stran, orestujeme
4. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple
5. Do výpeku dáme marinádu, kterou podle potřeby doředíme vývarem, pozvolna vaříme do zhoustnutí, případně dochutíme solí
6. Vrátíme maso a společně prohřejeme.

Příprava cibule Tandoori:
1. Oloupanou cibuli překrájíme na čtvrtiny nebo osminy (podle velikosti cibule), zlehka osolíme, přidáme tandoori koření, 1 lžíci oleje a necháme cca 1 hodinu odležet
2. Zbytek oleje rozpálíme v pánvi, přidáme cibuli a 10 minut pozvolna opékáme
3. Zakápneme sojovkou, balzamikem, dochutíme cukrem a necháme ještě 5 minut na plameni
4. Nakonec přidáme nakládaný pepř, podle potřeby dosolíme.

Doporučení:

Jako příloha se hodí opékané brambory.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy