REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krkovice v povidlové marinádě a cibule tandoori

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc naložené plátky krkovice v ostré, kořeněné marinádě, druhý den otřené, posypané solamylem a opečené na tuku z obou stran, servírované s omáčkou připravenou z výpeku a cibulkou tandoori.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kstak 2 cm vysoké plátky krkovice bez kosti
2 ksstroužky česneku
1 kskousek čerstvého zázvoru cca 3 cm
2 lžícepovidel
1 lžícestrouhaného perníku
1 lžícesojové omáčky
1 lžícesolamylu
1 lžíceoleje
pepř
sůl
vývar nebo voda na podlévání
Na cibuli:
2 ksčervené cibule
2 ksžluté nebo bílé cibule
2 lžíceolivového oleje
2 lžícebalzamikového octa
1 lžícekoření tandoori
1 lžícesojové omáčky
1 lžícetřtinového cukru
1 lžícenakládaného pepře
sůl

Postup:

1. Maso po okrajích nařízneme, nenaklepáváme, jen lehce “potlučeme” pěstí osolíme a opepříme
2. Zázvor na jemno nastrouháme, česnek prolisujeme a prošleháme se všemi zbývajícími ingrediencemi, maso naložíme do marinády a necháme přes noc v lednici
3. Druhý den maso otřeme papírovou utěrkou, poprášíme solamylem z obou stran a na rozpáleném tuku (sádlo, olej …) pozvolna, z obou stran, orestujeme
4. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple
5. Do výpeku dáme marinádu, kterou podle potřeby doředíme vývarem, pozvolna vaříme do zhoustnutí, případně dochutíme solí
6. Vrátíme maso a společně prohřejeme.

Příprava cibule Tandoori:
1. Oloupanou cibuli překrájíme na čtvrtiny nebo osminy (podle velikosti cibule), zlehka osolíme, přidáme tandoori koření, 1 lžíci oleje a necháme cca 1 hodinu odležet
2. Zbytek oleje rozpálíme v pánvi, přidáme cibuli a 10 minut pozvolna opékáme
3. Zakápneme sojovkou, balzamikem, dochutíme cukrem a necháme ještě 5 minut na plameni
4. Nakonec přidáme nakládaný pepř, podle potřeby dosolíme.

Doporučení:

Jako příloha se hodí opékané brambory.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy