V tlakovém hrnci podušené plátky vepřové krkovičky, servírované spolu s vařenými brambory a vařenou zeleninou dle vlastního výběru.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
600-800 g | vepřové krkovice |
1 ks | cibule |
voda | |
pepř | |
sůl | |
+ koření dle chuti | |
Na zeleninu: | |
1 balení | libovolné mražené zeleniny |
1 ks | cibule |
voda | |
ocet | |
cukr | |
olej | |
sůl | |
Na jíšku: | |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1,5 l | vody |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Plátky masa mírně naklepeme, po krajích na několika místech zlehka nařízneme, aby se nekroutily, osolíme a okořeníme pepřem, případně dalším oblíbeným kořením na maso
2. Na oleji, přímo v tlakovém hrnci, dosklovata orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli
3. K cibuli přidáme maso, to zprudka orestujeme, mírně podlijeme vodou a důkladně zavřené v tlakovém hrnci dusíme 15-20 minut
4. Plátky masa servírujeme spolu s vařenými brambory a vařenou zeleninou, podlité šťávou z podušeného masa.
Příprava zeleniny:
1. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na malém množství oleje pěkně dosklovata
2. Přidáme zamraženou zeleninu, podlijeme ji trochou vody, vaříme do změknutí
3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku
4. Jíškou zahustíme zeleninu, dochutíme solí, octem a cukrem, chvíli vše provaříme.
Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.