Celá krkovice upečená v troubě doměkka, prošpikovaná česnekem, podlitá vodou, okořeněná grilovacím kořením, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá šťávou z výpeku.
Ingredience:
1,5-2 kg | vepřové krkovice bez kosti (nebo i s kostí) |
1 palice | česneku |
grilovací koření | |
mletý kmín | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Krkovičku omyjeme a prošpikujeme podélně s vlákny s polovinou množství česneku, dostatečně, ze všech stran, okořeníme grilovacím kořením a mletým kmínem, případně osolíme
2. Dáme do pekáče s víkem, polijeme trochou oleje, na krkovičku naskládáme plátky zbylého česneku, podlijeme vodou tak do 1/
3, zakryjeme a pečeme při teplotě 200 °C podle váhy minimálně 1,5 až 2,5 hodiny
3. Před koncem pečení krkovičku vytáhneme a nakrájíme na úhledné plátky, které ještě vložíme zpět do pekáče a dáme ještě na chvíli prohřát
4. Jednotlivé porce servírujeme přelité šťávou z výpeku.
Podáváme s rýží, bramborami, nebo s knedlíky a zelím, fantazii se meze nekladou.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.