Pečená placka z brambor, škvarků, mléka a dalších ingrediencí, stočená do závinu, servírovaná posypaná škvarky.
Ingredience:
1 kg | syrových brambor |
500 g | zakysaného zelí |
200 g | vepřových škvarků |
500 ml | mléka |
1 lžička | sušené majoránky |
4 ks | stroužků česneku |
strouhanka podle potřeby | |
mletý černý pepř | |
sádlo na vymazání pekáčku | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, opláchneme, nastrouháme na jemno, v míse necháme chvíli odpočinout a pak z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu
2. Pak zalijeme horkým mlékem, přidáme na drobno nasekané škvarky (asi 2 lžíce odložíme stranou), oloupané utřené stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránku a vše důkladně promícháme, pokud je těsto příliš řídké můžeme ho podle potřeby zahustit strouhankou
3. Pekáč s vyšším okrajem vymažeme dobře sádle a vysypeme strouhankou, nalijeme připravené bramborové těsto, povrch uhladíme, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
4. Upečenou horkou placku stočíme jako závin, nakrájíme na jednotlivé porce, posypeme zbylými nasekanými škvarky a podáváme s kysaným zelím jako hlavní jídlo, ale můžeme podávat i jako přílohu k masu.
Místo škvarků můžeme použít nakrájený gothajský salám nebo uzené maso.