Koláč plněný ochuceným tvarohem a zdobený půlkami hroznů, upečený dorůžova.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
250 g | másla |
150 g | moučkového cukru |
100 ml | mléka |
2 ks | vajec |
polovinu balíčku prášku do pečiva | |
tuk na formu | |
hrubá mouka na formu | |
Náplň: | |
250 g | měkkého tvarohu |
100 g | moučkového cukru |
1 ks | balíčku vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
Na dohotovení: | |
200 g | hroznového vína |
1 ks | balíčku dortového čirého želé |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, moučkový cukr, rozklepnutá vejce, nakrájené změklé máslo, zalijeme mlékem, vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 30 minut odležet
2. Dvě třetiny těsta rozválíme na plát silný 5 mm a pomocí válečku přeneseme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku s vyšším okrajem
3. Ze zbylého těsta rozválíme rukou proužky, stočíme do spirály a poklademe na těsto do tvaru mřížky
4. Měkký tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, rozklepnutým vejcem, dáme do cukrářského sáčku, nastříkáme mezi mřížky z těsta a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C 45 minut
5. Necháme ve formě vychladnout, vyklopíme, povrch ozdobíme očištěnými, na polovinu rozkrojenými hrozny a potřeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.