Smetanová polévka podávaná spolu s pikantními placičkami.
Ingredience:
500 g | chřestu |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | cukru |
200 ml | smetany |
1 l | vody |
kůra z 1 pomeranče | |
Na placičky: | |
2 lžíce | ricotty |
2 lžíce | oleje |
2 ks | plátků toustového chleba |
1 ks | vejce |
1/2 ks | svazku pažitky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Odkrojíme kůrku z toustů a vnitřek nastrouháme, pažitku opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno
2. Chřest oloupeme, odstraníme dřevnaté konce, zbytek nakrájíme na kousky, které dáme do hrnce s vodou, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, sůl a vaříme asi 10 minut, pak přecedíme, do tekutiny přidáme kousky chřestu, máslo a vaříme ještě 10 minut 3. Toustový chleba, pažitku, ricottu, vejce, sůl a pepř smícháme, vytvoříme 12 placiček, které osmažíme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova a uchováme v teple
4. Z polévky vyjmeme špičky chřestu, zbytek rozmixujeme, přidáme smetanu, zasypeme moukou, povaříme, dochutíme a vložíme zpět špičky chřestu
5. Porce polévky podáváme s placičkami.