Z cukru připravený karamel, zalitý mléčnou hmotou, upečený v troubě ve vodní lázni.
Ingredience:
Na karamel: | |
100 g | krystalového cukru |
15 g | vanilkového cukru |
1-2 lžíce | vody |
Na mléčnou hmotu: | |
2 lžíce | cukru |
3 ks | vajec |
3 ks | žloutků |
1/4 l | smetany |
1/4 l | mléka |
Ostatní: | |
máslo na vymazání |
Postup:
1. Krystalový i vanilkový cukr necháme rozpustit na mírném plameni s vodou a za stálého mícháme počkáme, až cukr pozvolna stejnoměrně zkaramelizuje (správnou barvu poznáme, když cukr začne mírně hnědnout)
2. Dvě až tři lžičky karamelu nalijeme do 6 malých firmiček vymazaných máslem, pomalu a opatrně formičkami otáčíme, aby se karamel zachytil nejenom na dně, ale také na bočních stěnách formiček
3. Umícháme mléko, smetanu, cukr, vejce a žloutky, mléčnou hmotu nalijeme do formiček, které pak naskládáme do kastrolu tak, aby voda dosahovala do jejich poloviny
4. Ve vodní lázní pod pokličkou vaříme v troubě při 180 °C asi 40 minut, pak necháme vychladnout a vyklopíme.