REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehké šátečky s jablečným tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vypadají úžasně a také jsou moc dobré. Jde o domácí těsto den uleželé v lednici, pak rozkrájené rádýlkem a naplněné tvarohem promíchaným s nastrouhanými jablky, ve tvaru šátečků upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
200 gmásla pokojové teploty (nenahrazovat Herou)
50 gmoučkového cukru
2 ksžloutky
špetka soli
Na náplň:
250 gtučného tvarohu (ideálně farmářského)
1 sáčekvanilkové cukru + moučkový dle chuti
1 hrstsušených brusinek
1 ksvětší jablko
1 ksžloutek
Ostatní:
mléko dle potřeby na zředění tvarohu, pokud je hustý...
... v opačném případě přidáme trochu vanilkového pudinkového prášku
1 ksvejce na potření šátečků

Postup:
  1. Těsto propracujeme na vále nebo pracovní desce (nelekejte se, ze začátku se zdá, že se to snad nikdy nespojí, ale nakonec to klapne), zpracované těsto dáme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v lednici odležet
  2. Minimálně 2 hodiny před akcí vytáhneme těsto z ledničky, vál lehce poprášíme hladkou moukou a vyválíme placku o výšce cca 3 mm, kterou rádýlkem nakrájíme na čtverce, kolik jich bude, záleží na tom, jak velké či malé čtverce nakrájíte
  3. Tvaroh osladíme cukry, přidáme žloutek a brusinky, jablka oloupeme a vykrájíme jadřince, pak je nakrájíme na malé kostičky a přidáme k tvarohu, vejce určené k potření prošleháme i se zbylými bílky (z těsta) a pomašlujeme jimi čtverce
  4. Do jejich středu pak klademe jablečný tvaroh, protilehlé konce spojíme k sobě, potřeme vejcem a dáme na plech vystlaný pečícím papírem, vložíme do trouby na 170 °C a pečeme cca 20 minut do zrůžovění
  5. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy