REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehké šátečky s jablečným tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vypadají úžasně a také jsou moc dobré. Jde o domácí těsto den uleželé v lednici, pak rozkrájené rádýlkem a naplněné tvarohem promíchaným s nastrouhanými jablky, ve tvaru šátečků upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
200 gmásla pokojové teploty (nenahrazovat Herou)
50 gmoučkového cukru
2 ksžloutky
špetka soli
Na náplň:
250 gtučného tvarohu (ideálně farmářského)
1 sáčekvanilkové cukru + moučkový dle chuti
1 hrstsušených brusinek
1 ksvětší jablko
1 ksžloutek
Ostatní:
mléko dle potřeby na zředění tvarohu, pokud je hustý...
... v opačném případě přidáme trochu vanilkového pudinkového prášku
1 ksvejce na potření šátečků

Postup:
  1. Těsto propracujeme na vále nebo pracovní desce (nelekejte se, ze začátku se zdá, že se to snad nikdy nespojí, ale nakonec to klapne), zpracované těsto dáme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v lednici odležet
  2. Minimálně 2 hodiny před akcí vytáhneme těsto z ledničky, vál lehce poprášíme hladkou moukou a vyválíme placku o výšce cca 3 mm, kterou rádýlkem nakrájíme na čtverce, kolik jich bude, záleží na tom, jak velké či malé čtverce nakrájíte
  3. Tvaroh osladíme cukry, přidáme žloutek a brusinky, jablka oloupeme a vykrájíme jadřince, pak je nakrájíme na malé kostičky a přidáme k tvarohu, vejce určené k potření prošleháme i se zbylými bílky (z těsta) a pomašlujeme jimi čtverce
  4. Do jejich středu pak klademe jablečný tvaroh, protilehlé konce spojíme k sobě, potřeme vejcem a dáme na plech vystlaný pečícím papírem, vložíme do trouby na 170 °C a pečeme cca 20 minut do zrůžovění
  5. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy