REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehké koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta, plněné tvarohem, sypané drobenkou, mákem, rozinkami a mandlemi.


Ingredience:
Rozpis na 250 kousků:
1000 ghladké mouky
750 gmásla
80 gdroždí
6 ksžloutků
125 mlmléka
1 lžícekrystalového cukru
špetka soli
Na náplň:
500 gměkkého tvarohu
100 gmoučkového cukru
2 kssáčků vanilkového cukru
2 ksvajec
Na drobenku:
50 ghrubé mouky
30 gkrupicového cukru
30 gmásla
Na ozdobení:
maková náplň
mandle
rozinky

Postup:

1. Z droždí, cukru, vlažného mléka a dvou lžic hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do větší mísy prosijeme zbylou hladkou mouku se špetkou soli, přidáme dva žloutky, vykynulý kvásek, změklé máslo, ze směsi rukama vypracujeme pevnější těsto a hned zpracujeme
3. Tvaroh utřeme s rozklepnutými vejci, moučkovým cukrem i vanilkovými cukry na hladkou náplň a hrubou mouku s krupicovým cukrem promícháme, přidáme změklé máslo a propracujeme na jemnou drobenku
4. Těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm, vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm, rozložíme na plech, jejich střed promáčkneme prstem a naplníme tvarohem 5. Část koláčků posypeme drobenkou, část ozdobíme rozinkami, mákem nebo mandlemi, dáme do trouby a pečeme při 170 °C dorůžova (asi 15 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy