Koláčky z kynutého těsta, plněné tvarohem, sypané drobenkou, mákem, rozinkami a mandlemi.
Ingredience:
Rozpis na 250 kousků: | |
1000 g | hladké mouky |
750 g | másla |
80 g | droždí |
6 ks | žloutků |
125 ml | mléka |
1 lžíce | krystalového cukru |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | měkkého tvarohu |
100 g | moučkového cukru |
2 ks | sáčků vanilkového cukru |
2 ks | vajec |
Na drobenku: | |
50 g | hrubé mouky |
30 g | krupicového cukru |
30 g | másla |
Na ozdobení: | |
maková náplň | |
mandle | |
rozinky |
Postup:
1. Z droždí, cukru, vlažného mléka a dvou lžic hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do větší mísy prosijeme zbylou hladkou mouku se špetkou soli, přidáme dva žloutky, vykynulý kvásek, změklé máslo, ze směsi rukama vypracujeme pevnější těsto a hned zpracujeme
3. Tvaroh utřeme s rozklepnutými vejci, moučkovým cukrem i vanilkovými cukry na hladkou náplň a hrubou mouku s krupicovým cukrem promícháme, přidáme změklé máslo a propracujeme na jemnou drobenku
4. Těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm, vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm, rozložíme na plech, jejich střed promáčkneme prstem a naplníme tvarohem 5. Část koláčků posypeme drobenkou, část ozdobíme rozinkami, mákem nebo mandlemi, dáme do trouby a pečeme při 170 °C dorůžova (asi 15 minut).