Porce králíka upečené na sádle s mrkví, cibulí, česnekem, kořením a bylinkami doměkka.
Ingredience:
1 ks | králíka |
4 ks | mrkve |
2 ks | petržele |
150 g | slaniny |
1/2 lžičky | kmínu |
1 lžíce | nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj) |
2 lžíce | sádla |
2 lžíce | másla |
10 ks | kuliček černého pepře |
6 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkových listů |
1 ks | malé paličky česneku |
1 ks | velké cibule |
voda nebo vývar | |
sůl |
Postup:
- Králíka očistíme, omyjeme, osušíme, naporcujeme, hustě prošpikujeme slaninou nakrájenou na silnější klínky, osolíme, vložíme do pekáčku, pokmínujeme, přidáme kuličky pepře i nového koření a bobkové listy
- Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky, očištěnou mrkev na silnější kolečka, paličku česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky (neloupeme je), pak veškerou zeleninu přisypeme k masu do pekáčku, přidáme sádlo a podlijeme vodou nebo vývarem
- Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání horkou vodou nebo vývarem, potom přidáme na drobno nasekané bylinky a ještě dopékáme asi 15 minut dozlatova
- Vypečenou šťávu zjemníme máslem, porce králíka rozdělíme na talíře, přelijeme je šťávou a servírujeme s vařenými bramborami.