REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na zázvoru a estragonu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaninou prošpikovaný králík, naložený přes noc okořeněný zázvorem a obložený estragonem, druhý den upečený v troubě podlitý bílým vínem a vývarem s houbami.


Ingredience:
1 kskrálíka
1 kszázvoru
1 kspalice česneku
1 kskostky masoxu
4-5 ksstředně velkých cibulí
2-3 hrstilistů estragonu
2 hrstisušených hub
500 mlvody
250 mlbílého vína
150 ganglické slaniny v celku
80 gšpeku
sůl

Postup:

1. Omytého a osušeného králíka prošpikujeme klínky anglické slaniny, osolíme a okořeníme nastrouhaným zázvorem, necháme obloženého listy estragonu do druhého dne odležet
2. Druhý den vyškavříme na kostičky nakrájený špek, na ně položíme odleželého králíka (zbaveného listů a nastrouhaného zázvoru), zakrytého plátky slaniny a dáme ho do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu ihned snížíme na 160-170 °C a králíka zaklopíme
3. Houby povaříme v 0,5 l vody spolu s masoxem, když se králík začne připalovat, ihned ho podlijeme vývarem s houbami
4. Po hodině pečení k masu přidáme nahrubo nasekané cibule a česnek, trochu čerstvého zázvoru a pokrm podlijeme bílým vínem, za 30 minut králíka odklopíme a necháme ho zčervenat a šťávu zredukovat.

Doporučení:

Takto upečeného králíka servírujeme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší, hojně přelitého omáčkou z výpeku.

Poznámka:

Místo listů estragonu můžeme použít i listy tymiánu nebo rozmarýnu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy