Marinované porce králíka pečené s bylinkami a cibulí doměkka, servírované přelité omáčkou z výpeku.
Ingredience:
1 ks | králíka bez hlavy |
250 ml | suchého červeného vína |
200 ml | zeleninového vývaru |
máslo | |
Na marinádu: | |
150 g | plnotučné hořčice |
125 g | přepuštěného másla |
4 ks | cibule |
3 ks | kuliček jalovce |
3 ks | kuliček nového koření |
pár snítek tymiánu a rozmarýnu | |
mletý černý pepř |
Postup:
1. Očištěného králíka naporcujeme, každou porci ze všech stran důkladně opepříme, potřeme silnou vrstvou hořčice a dáme do pekáčku
2. Maso zasypeme oloupanými, na kolečka nakrájenými cibulemi, novým kořením, jalovcem, přidáme snítky bylin, přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do ledničky na dva dny uležet
3. Po dvou dnech podlijeme králíka zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen a zvolna pod pokličkou dusíme 1 hodinu, maso jednou obrátíme
4. V této fázi odklopený pekáček vložíme do trouby a pečeme při 180 °C tak 1,5 hodiny doměkka
5. Bylinky, koření i měkké maso vyjmeme, do výpeku s cibulí přilijeme červené víno, za stálého míchání chvíli povaříme, omáčku zjemníme máslem, podle chuti osolíme, maso vrátíme zpět a už jen vše krátce prohřejeme.
Podáváme například s chlupatým knedlíkem.