REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované porce králíka pečené s bylinkami a cibulí doměkka, servírované přelité omáčkou z výpeku.


Ingredience:
1 kskrálíka bez hlavy
250 mlsuchého červeného vína
200 mlzeleninového vývaru
máslo
Na marinádu:
150 gplnotučné hořčice
125 gpřepuštěného másla
4 kscibule
3 kskuliček jalovce
3 kskuliček nového koření
pár snítek tymiánu a rozmarýnu
mletý černý pepř

Postup:

1. Očištěného králíka naporcujeme, každou porci ze všech stran důkladně opepříme, potřeme silnou vrstvou hořčice a dáme do pekáčku
2. Maso zasypeme oloupanými, na kolečka nakrájenými cibulemi, novým kořením, jalovcem, přidáme snítky bylin, přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do ledničky na dva dny uležet
3. Po dvou dnech podlijeme králíka zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen a zvolna pod pokličkou dusíme 1 hodinu, maso jednou obrátíme
4. V této fázi odklopený pekáček vložíme do trouby a pečeme při 180 °C tak 1,5 hodiny doměkka
5. Bylinky, koření i měkké maso vyjmeme, do výpeku s cibulí přilijeme červené víno, za stálého míchání chvíli povaříme, omáčku zjemníme máslem, podle chuti osolíme, maso vrátíme zpět a už jen vše krátce prohřejeme.

Doporučení:

Podáváme například s chlupatým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy