REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na třešních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaná králičí stehna, podušená spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi, flambovaná, servírovaná podlitá omáčkou z třešní.


Ingredience:
4 ksstehna z králíka
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
1/4 ksceleru
200 gmražených třešní
160 ganglické slaniny
1 lsladšího červeného vína
1 dltřešňovice
3 lžíceolivového oleje
2 lžícetřešňového džemu
1 lžícehotové jíšky
1 lžícerajského protlaku
1 lžícemásla
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Polovinu anglické slaniny nakrájíme na klínky a prošpikujeme jimi odblaněná králičí stehna
2. Prošpikovaná stehna osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran v hrnci na části oleje
3. Opečené maso vytáhneme, do hrnce přidáme trochu oleje a máslo, orestujeme na nich oškrábané a na kousky nakrájené mrkve, celer a petržel
4. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek a dále restujeme do tmavší barvy, pak přidáme džem, protlak a krátce orestujeme
5. Vrátíme zpět maso, zalijeme ho polovinou třešňovice, kterou nejdříve ohřejeme, opatrně alkohol zapálíme a flambujeme
6. Nakonec zalijeme maso červeným vínem, přidáme trochu horké vody a tymián, lehce osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí, dokud není maso měkké, během dušení maso podle potřeby podléváme horkou vodou
7. Maso opět vyjmeme, omáčku v hrnci svaříme na dvě třetiny původního množství, zahustíme je jíškou a krátce povaříme
8. Omáčku zcedíme a dáme stranou
9. V čistém hrnci na zbylém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu, přidáme rozmačkané třešně a orestujeme je
10. Do hrnce vložíme maso, přilijeme omáčku, přidáme zbytek třešňovice a společně 10 minut povaříme, na závěr pokrm dochutíme pepřem a solí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy