Prošpikovaná králičí stehna, podušená spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi, flambovaná, servírovaná podlitá omáčkou z třešní.
Ingredience:
4 ks | stehna z králíka |
2 ks | mrkve |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1 ks | stroužku česneku |
1/4 ks | celeru |
200 g | mražených třešní |
160 g | anglické slaniny |
1 l | sladšího červeného vína |
1 dl | třešňovice |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | třešňového džemu |
1 lžíce | hotové jíšky |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | másla |
snítka tymiánu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Polovinu anglické slaniny nakrájíme na klínky a prošpikujeme jimi odblaněná králičí stehna
2. Prošpikovaná stehna osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran v hrnci na části oleje
3. Opečené maso vytáhneme, do hrnce přidáme trochu oleje a máslo, orestujeme na nich oškrábané a na kousky nakrájené mrkve, celer a petržel
4. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek a dále restujeme do tmavší barvy, pak přidáme džem, protlak a krátce orestujeme
5. Vrátíme zpět maso, zalijeme ho polovinou třešňovice, kterou nejdříve ohřejeme, opatrně alkohol zapálíme a flambujeme
6. Nakonec zalijeme maso červeným vínem, přidáme trochu horké vody a tymián, lehce osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí, dokud není maso měkké, během dušení maso podle potřeby podléváme horkou vodou
7. Maso opět vyjmeme, omáčku v hrnci svaříme na dvě třetiny původního množství, zahustíme je jíškou a krátce povaříme
8. Omáčku zcedíme a dáme stranou
9. V čistém hrnci na zbylém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu, přidáme rozmačkané třešně a orestujeme je
10. Do hrnce vložíme maso, přilijeme omáčku, přidáme zbytek třešňovice a společně 10 minut povaříme, na závěr pokrm dochutíme pepřem a solí.