REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na třešních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaná králičí stehna, podušená spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi, flambovaná, servírovaná podlitá omáčkou z třešní.


Ingredience:
4 ksstehna z králíka
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
1/4 ksceleru
200 gmražených třešní
160 ganglické slaniny
1 lsladšího červeného vína
1 dltřešňovice
3 lžíceolivového oleje
2 lžícetřešňového džemu
1 lžícehotové jíšky
1 lžícerajského protlaku
1 lžícemásla
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Polovinu anglické slaniny nakrájíme na klínky a prošpikujeme jimi odblaněná králičí stehna
2. Prošpikovaná stehna osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran v hrnci na části oleje
3. Opečené maso vytáhneme, do hrnce přidáme trochu oleje a máslo, orestujeme na nich oškrábané a na kousky nakrájené mrkve, celer a petržel
4. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek a dále restujeme do tmavší barvy, pak přidáme džem, protlak a krátce orestujeme
5. Vrátíme zpět maso, zalijeme ho polovinou třešňovice, kterou nejdříve ohřejeme, opatrně alkohol zapálíme a flambujeme
6. Nakonec zalijeme maso červeným vínem, přidáme trochu horké vody a tymián, lehce osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí, dokud není maso měkké, během dušení maso podle potřeby podléváme horkou vodou
7. Maso opět vyjmeme, omáčku v hrnci svaříme na dvě třetiny původního množství, zahustíme je jíškou a krátce povaříme
8. Omáčku zcedíme a dáme stranou
9. V čistém hrnci na zbylém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu, přidáme rozmačkané třešně a orestujeme je
10. Do hrnce vložíme maso, přilijeme omáčku, přidáme zbytek třešňovice a společně 10 minut povaříme, na závěr pokrm dochutíme pepřem a solí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy