REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík na třešních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikovaná králičí stehna, podušená spolu s kořenovou zeleninou a dalšími ingrediencemi, flambovaná, servírovaná podlitá omáčkou z třešní.


Ingredience:
4 ksstehna z králíka
2 ksmrkve
1 kspetržele
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
1/4 ksceleru
200 gmražených třešní
160 ganglické slaniny
1 lsladšího červeného vína
1 dltřešňovice
3 lžíceolivového oleje
2 lžícetřešňového džemu
1 lžícehotové jíšky
1 lžícerajského protlaku
1 lžícemásla
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Polovinu anglické slaniny nakrájíme na klínky a prošpikujeme jimi odblaněná králičí stehna
2. Prošpikovaná stehna osolíme, okořeníme pepřem a opečeme ze všech stran v hrnci na části oleje
3. Opečené maso vytáhneme, do hrnce přidáme trochu oleje a máslo, orestujeme na nich oškrábané a na kousky nakrájené mrkve, celer a petržel
4. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek a dále restujeme do tmavší barvy, pak přidáme džem, protlak a krátce orestujeme
5. Vrátíme zpět maso, zalijeme ho polovinou třešňovice, kterou nejdříve ohřejeme, opatrně alkohol zapálíme a flambujeme
6. Nakonec zalijeme maso červeným vínem, přidáme trochu horké vody a tymián, lehce osolíme, opepříme a dusíme pod poklicí, dokud není maso měkké, během dušení maso podle potřeby podléváme horkou vodou
7. Maso opět vyjmeme, omáčku v hrnci svaříme na dvě třetiny původního množství, zahustíme je jíškou a krátce povaříme
8. Omáčku zcedíme a dáme stranou
9. V čistém hrnci na zbylém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu, přidáme rozmačkané třešně a orestujeme je
10. Do hrnce vložíme maso, přilijeme omáčku, přidáme zbytek třešňovice a společně 10 minut povaříme, na závěr pokrm dochutíme pepřem a solí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy