Králík plněný stroužky česneku a kuličkami pepře, potřený utřenými stroužky česneku a posypaný kmínem, upečený doměkka.
Ingredience:
1 ks | králíka |
4 ks | stroužků česneku |
4 ks | kuliček pepře |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | polohrubé mouky |
mletý kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného králíka opláchneme, osušíme, osolíme, vložíme do pekáčku, pak maso potřeme lžící sádla a druhou lžíci sádla vložíme dovnitř králíka společně se dvěma oloupanými stroužky česneku a kuličkami pepře
2. Podlijeme polovinou hrnku studené vody, posypeme kmínem i solí, pekáč přikryjeme druhým stejně velkým nebo přikryjeme alobalem a těsně jím pekáček uzavřeme
3. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) a pečeme 30 minut, pak králíka přelijeme vypečenou šťávou, znovu zakryjeme, snížíme teplotu na 180 °C (horkovzdušné na 160 °C) a pečeme dalších 30 minut
4. Potom králíka potřeme zbylými oloupanými stroužky česneku utřenými se špetkou soli, podle potřeby podlijeme trochou vody a dopékáme ještě dalších 30 minut, na posledních 15 minut sundáme pekáček nebo alobal a dopečeme doměkka
5. Upečeného králíka vyjmeme z pekáčku, z břišní dutiny odstraníme kuličky pepře, naporcujeme, šťávu přecedíme do kastrůlku, poprášíme moukou a povaříme do zhoustnutí
6. Porce králíka přelijeme šťávou a podáváme s bramborovými knedlíky.