REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotleta na rozmarýně a bílém víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maso naložené přes noc potřené tymiánovou pastou, druhý den zprudka opečené na pánvi, pečené doměkka podlité bílým vínem, nakonec zapečené v troubě pod grilem, hojně posypané nastrouhaným sýrem.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 ksvepřové kotlety s kostí
1 kscibule
1 ksvětvičky rozmarýnu
2 hrstinastrouhané nivy
200 mlbílého suchého vína
200 mlvývaru
2 lžícesádla nebo oleje
pepř
sůl

Postup:

1. Tymiánové bodlinky otrháme a nasekáme na co nejdrobněji
2. Maso naklepeme, na okrajím nařízneme, aby se nám při opékání nekroutilo
3. Do hmoždíře dáme natrhaný tymiám, pár kuliček černého pepře, hrubozrnnou sůl, olej a vymícháme takovou pastu, kterou potřeme maso a necháme přes noc odležet v ledničce
4. Na rozpáleném tuku zprudka orestujeme maso z obou stran a odložíme stranou
5. Ve výpeku osmahneme dotmava na kostičky pokrájenou cibuli, vrátíme maso, přidáme víno a necháme odpařit
6. Podlijeme výarem a dáme péci do trouby na 200 °C doměkka, cca tedy na 30 minut, podle potřeby podléváme vodou a obracíme
7. Výpek slijeme a přecedíme, eventuálně dochutíme solí, či přidáme špetku cukru
8. Na maso nasypeme nahrubo nastrouhanou nivu a dáme na 5 minut pod gril do trouby 9. K masu přidáme sosík a podáváme v podstatě s čímkoliv, hodí se rýže, hranolky …

Doporučení:

Pokud je šťáva příliš vodnatá, necháme ji zredukovat. Chceme-li šťávy více, přidáme lžíci hotové jíšky Knorr.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy