Košíčky z mouky, cukru, žloutku a másla, po upečení plněné sirupem smíchaným s ovocem, zdobené mandlemi.
Ingredience:
100 g | sušených meruněk |
100 g | třešní |
100 g | sušených švestek |
50 g | rozinek |
50 g | vlašských ořechů |
2 lžíce | rumu |
oloupané mandle na ozdobu | |
Na těsto: | |
210 g | hladké mouky |
140 g | másla |
70 g | moučkového cukru |
1 ks | žloutku |
Na sirup: | |
150 g | krystalového cukru |
50 ml | citronové šťávy |
50 ml | vody |
Postup:
1. Prosátou hladkou mouku, žloutek, změklé na kousky nakrájené máslo a moučkový cukr zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 60 minut odpočinout
2. Odpočinuté těsto vtlačíme do formiček na košíčky, naskládáme na plech, dáme do předehřáté trouby, pečeme při 180 °C dorůžova, pak vyklopíme a necháme zchladnout
3. Sušené meruňky, třešně, rozinky i švestky dobře vypereme, necháme okapat, nakrájíme na drobno, vmícháme do nich na drobno nasekané vlašské ořechy, rum a necháme rozležet
4. Na hustý sirup svaříme krystalový cukr, citronovou šťávu a vodu
5. Pak do sirupu vmícháme připravené ovoce, rozdělíme do košíčků, ozdobíme půlkami mandlí a necháme zaschnout.