REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Košíčky s karamelovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické sladké pečené košíčky naplněné (nastříkané) máslovým krémem a marmeládou, pak máčené v rozpuštěné čokoládě, zdobené, dle vlastní fantazie.


Ingredience:
Potrebujeme na cca 40 kusů:
Na košíčky:
300 ghladké mouky (může být i špaldová)
200 gmásla nebo margarínu
100 gpráškového cukru
50 gmletých ořechů
1 ksžloutek
kovové formičky na košíčky
Na náplň:
1 plechovkakaramelového salka
250 mlmléka
1 sáčekkaramelový puding
250 gmásla nebo Hery
4 lžícekrystalového cukru
oblíbený pikantní džem
Na čokoládovou polevu:
200 gčokolády na vaření
100 gtuku na pečení (Cera, Hera)
Ostatní:
mouka na vál, cukrářský zdobící sáček, alobal nebo fólie, zdobení na cukroví

Postup:

1. Z výše uvedených surovin na košíčky vypracujeme těsto, které necháme odstát v lednici minimálně 2-3 hodiny, nebo klidně přes celou noc
2. Rozválíme ho na plát silný cca 3-4 mm, převrácenou stranou každé formičky si vykrojíme tvar a rovnou ho do formičky jemně zatlačíme, formičky nevymazáváme, těsto je dost mastné
3. Dávku (podle množství formiček) uložíme na plech a upečeme do hněda, při teplotě 170-180 °C
4. Po upečení si ještě horké košíčky vyjmeme z formiček způsobem silnějšího hození formičkou o podložku (nejlepší dřevěnou)
5. Formičky necháme vychladnout a postup opakujeme
6. Na dno košíčků si dáme maličké množství oblíbeného pikantního džemu a pak nastříkáme náplň
7. Košíčky uložíme na větší tác, nebo plech a dáme tak na půl hodiny do mrazáku, nebo do lednice na noc ztuhnout
8. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s tukem, necháme vychladnout, pokud zůstane tekutá a vychlazené košíčky převrácený hlavou dolů do čokolády máčíme, ukládáme na podložku a rychle ozdobíme dokud nám čokoláda na studeném krému neztuhne
9. Nejlepší jsou košíčky, když je necháme alespoň jeden den odležet, aby se propojily chutě.

Příprava náplně:
1. Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme hustší kaši, kterou necháme, za občasného promíchání, vychladnout
2. Máslo si mixérem prošleháme (je dobré, když jsou suroviny stejné teploty), opatrně zašleháme karamelové salko, a nakonec vychladlý hustý pudink
3. Krém si dáme do sáčku s větší špičkou a stříkáme do košíčků (ne mnoho).

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy