REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Košíčky s karamelovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické sladké pečené košíčky naplněné (nastříkané) máslovým krémem a marmeládou, pak máčené v rozpuštěné čokoládě, zdobené, dle vlastní fantazie.


Ingredience:
Potrebujeme na cca 40 kusů:
Na košíčky:
300 ghladké mouky (může být i špaldová)
200 gmásla nebo margarínu
100 gpráškového cukru
50 gmletých ořechů
1 ksžloutek
kovové formičky na košíčky
Na náplň:
1 plechovkakaramelového salka
250 mlmléka
1 sáčekkaramelový puding
250 gmásla nebo Hery
4 lžícekrystalového cukru
oblíbený pikantní džem
Na čokoládovou polevu:
200 gčokolády na vaření
100 gtuku na pečení (Cera, Hera)
Ostatní:
mouka na vál, cukrářský zdobící sáček, alobal nebo fólie, zdobení na cukroví

Postup:

1. Z výše uvedených surovin na košíčky vypracujeme těsto, které necháme odstát v lednici minimálně 2-3 hodiny, nebo klidně přes celou noc
2. Rozválíme ho na plát silný cca 3-4 mm, převrácenou stranou každé formičky si vykrojíme tvar a rovnou ho do formičky jemně zatlačíme, formičky nevymazáváme, těsto je dost mastné
3. Dávku (podle množství formiček) uložíme na plech a upečeme do hněda, při teplotě 170-180 °C
4. Po upečení si ještě horké košíčky vyjmeme z formiček způsobem silnějšího hození formičkou o podložku (nejlepší dřevěnou)
5. Formičky necháme vychladnout a postup opakujeme
6. Na dno košíčků si dáme maličké množství oblíbeného pikantního džemu a pak nastříkáme náplň
7. Košíčky uložíme na větší tác, nebo plech a dáme tak na půl hodiny do mrazáku, nebo do lednice na noc ztuhnout
8. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s tukem, necháme vychladnout, pokud zůstane tekutá a vychlazené košíčky převrácený hlavou dolů do čokolády máčíme, ukládáme na podložku a rychle ozdobíme dokud nám čokoláda na studeném krému neztuhne
9. Nejlepší jsou košíčky, když je necháme alespoň jeden den odležet, aby se propojily chutě.

Příprava náplně:
1. Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme hustší kaši, kterou necháme, za občasného promíchání, vychladnout
2. Máslo si mixérem prošleháme (je dobré, když jsou suroviny stejné teploty), opatrně zašleháme karamelové salko, a nakonec vychladlý hustý pudink
3. Krém si dáme do sáčku s větší špičkou a stříkáme do košíčků (ne mnoho).

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

PF 2020 od nás z redakce vaší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

A máme tu další rok za námi. Pro web ReceptyOnLine.cz byl poměrně úspěšný a doufáme, že stejně úspěšný bude i rok 2020 a to nejen pro nás, z redakce, ale i pro vás, naše milé a věrné čtenáře! Tímto vás všechny moc a moc zdravíme a těšíme se na další rok plný skvělých receptů, které pro vás vyzkoušíme, uvaříme, upečeme nebo třeba v šejkru namícháme a pak je zveřejníme, aby jste i vy měli další inspiraci od nás do vašich, jistě provoněných, kuchyní.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy