Teplá smetanová omáčka nasládlé chuti s vůní a chutí především po kopru, servírovaná s vejci uvařenými na tvrdo a houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Ingredience:
cca 1 l | mléka |
1 kelímek | smetany 33 % |
1 svazek | čerstvého kopru |
3 lžíce | hladké mouky |
100 g | másla |
bílý pepř | |
cukr | |
ocet | |
sůl | |
Příloha: | |
vejce uvařená na tvrdo k podávání, knedlík nebo brambory |
Postup:
1. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou naředíme chladným mlékem cca 400 ml
2. Přidáme smetanu, osolíme, osladíme dle chuti, přidáme ocet a za občasného míchání na mírném plameni prováříme 20 minut, v průběhu vaření doléváme mléko
3. Nakonec přidáme na jemno nasekaný kopr a už nevaříme, výsledná chuť omáčky by měla býti spíše sladká
4. Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem a houskovým knedlíkem nebo veřeným bramborem.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová