REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koláč s mřížkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč připravený z polohrubé mouky, žloutku a tuku s jablečnou náplní.


Ingredience:
Na těsto:
220 gpolohrubé mouky
140 gtuku na pečení
1 ksžloutku
hladká mouka na vyválení těsta
hrubá mouka na vysypání plechu
tuk na vymazání plechu
Na náplň:
400 gměkkého tvarohu na pečení
80 gmoučkového cukru
5 ksdrobných jablek
3 ksvejce
2 lžícemeruňkové marmelády
hrst rozinek
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 ks citrónu
Na ozdobení:
snítky meduňky

Postup:

1. Kulatou hlubší formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou
2. Tuk na pečení rozkrájíme do misky, prosejeme k němu polohrubou mouku, přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 40 minut dáme do chladničky
3. Připravíme si náplň do koláče; vejce rozklepeme a žloutky oddělíme od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh
4. Žloutky rozšleháme s tvarohem, přidáme moučkový cukr, kůru z citrónu a vše promícháme, nakonec vmícháme rozinky a potom opatrně i sníh z bílků
5. Jablka oloupeme, rozkrojíme je na čtvrtky a vyjmeme jadřince, každou čtvrtku jablka nakrájíme na tenké plátky
6. Z těsta odřízneme kousek na mřížku a zbylé pomocí hladké mouky vyválíme na plát větší než plech, těsto opatrně přeneseme a rukama upravíme, aby sahalo až k okrajům plechu
7. Na těsto rozetřeme tvarohovou hmotu, kterou poklademe plátky jablek a to těsně vedle sebe
8. Ze zbylého těsta si připravíme několik proužků, které položíme ve tvaru mřížky přes koláč tak, aby byla jablka ve středu mřížek
9. V troubě vyhřáté na 170 °C koláč zvolna pečeme cca 40 minut
10. Marmeládu rozmícháme a po upečení s ní potřeme jablka
11. Vychladlý koláč nakrájíme a zdobíme lístky meduňky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy